Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε ρεκόρ νέων λοιμώξεων από τον κορωνοϊό, με 307.930 κρούσματα να αναφέρονται σε 24 ώρες. Παράλληλα, καταγράφηκαν περισσότεροι από 5.500 θάνατοι, ανεβάζοντας το θλιβερό τίμημα του κορωνοϊού σε 917.417.

Οι μεγαλύτεροι αριθμοί κρουσμάτων αναφέρθηκαν στην Ινδία, στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία. Σε όλο τον κόσμο, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 28 εκατομμύρια κρούσματα, τα μισά εκ των οποίων καταγράφονται στην αμερικανική ήπειρο.

Το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ για νέα κρούσματα ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν ο ΠΟΥ ανέφερε 306.857 νέες λοιμώξεις. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Ινδία ανέφερε 94.372 νέα κρούσματα την Κυριακή, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ με 45.523 και τη Βραζιλία με 43.718. Περισσότεροι από 1.000 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και την Ινδία, ενώ η Βραζιλία δήλωσε ότι 874 άνθρωποι είχαν πεθάνει από την Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες.

Η Ινδία έχει πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι κατέγραψε σχεδόν δύο εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 τον Αύγουστο, τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό στον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας.

Η χώρα κατέγραφε κατά μέσο όρο 64.000 κρούσματα την ημέρα – αύξηση 84% από όσα κατέγραφε τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνάει τους 1.000 ημερησίως από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Βραζιλία καταγράφει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια κρούσματα, το τρίτο υψηλότερο νούμερο στον κόσμο. Έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στη Λατινική Αμερική, με περίπου 131.000 μέχρι στιγμής.

Στις ΗΠΑ έχει σημειωθεί σχεδόν το ένα τέταρτο των κρουσμάτων παγκοσμίως – πάνω από έξι εκατομμύρια. Παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων τον Ιούλιο, αλλά οι αριθμοί έχουν μειωθεί έκτοτε. Οι ΗΠΑ έχουν ωστόσο τον υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων θανάτων στον κόσμο από Covid-19 – περισσότερους από 194.000.

Χώρες σε όλη την Ευρώπη καταγράφουν αυξανόμενο αριθμό καθημερινών περιστατικών εν μέσω φόβων για δεύτερο κύμα του ιού. Τοπικά lockdown έχουν επιβληθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και έχουν υπάρξει εκκλήσεις για χρήση μάσκας και κοινωνική αποστασιοποίηση.

Άλλες χώρες που έχουν δει ραγδαία επανεμφάνιση του ιού είναι το Περού, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία.