Το Ισραήλ πρόκειται να επιβάλει ένα νέο lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του  κορωνοϊού – με τους αυστηρούς περιορισμούς να ισχύουν από την Παρασκευή και να διαρκούν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είπε ότι τα μέτρα θα «έχουν βαρύ τίμημα για όλους μας», αλλά η χώρα αντιμετωπίζει έξαρση της πανδημίας με 4.000 νέα κρούσματα καθημερινά.

Ένας υπουργός παραιτήθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τους περιορισμούς που συμπίπτουν με σημαντικές γιορτές της εβραϊκής θρησκείας. Ο υπουργός Στέγασης Yaakov Litzman, ο οποίος ηγείται του υπερορθόδοξου εβραϊκού κόμματος, δήλωσε ότι τα μέτρα θα εμποδίσουν τους εβραίους να γιορτάσουν μεταξύ άλλων και του Γιομ Κιππούρ, της ιερότερης ημέρας του εβραϊκού ημερολογίου, στις 27 Σεπτεμβρίου. Απείλησε μάλιστα να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Ισραήλ έχει καταγράψει 1.10 θανάτους από την Covid-19 και περισσότερα από 153.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Το Ισραήλ, με πληθυσμό περίπου εννέα εκατομμυρίων, ανέφερε περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Σε τηλεοπτική ομιλία την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το νούμερο είχε αυξηθεί σε 4.000 καθημερινά.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε θα είναι τα πιο εκτεταμένα στο Ισραήλ από το πρώτο lockdown, το οποίο διήρκεσε από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου και περιλαμβάνουν:

-Απαγόρευση συγκεντρώσεων με περισσότερα από 10 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 20 σε εξωτερικούς χώρους

-Τα σχολεία και τα εμπορικά κέντρα θα κλείσουν και οι Ισραηλινοί δεν θα πρέπει να απομακρύνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από τα σπίτια τους, με εξαίρεση τη μετακίνηση σε χώρους εργασίας

-Γραφεία και επιχειρήσεις μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά δεν πρέπει να δέχονται πελάτες

-Τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά στο κοινό.

Το δεύτερο lockdown εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας, η οποία βρίσκεται ήδη σε ύφεση λόγω της πανδημίας, περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ.

Πολλές είναι οι χώρες που καταγράφουν δεύτερη έξαρση του ιού. Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις επιβάλλουν μικρότερα τοπικά lockdown στις πληγείσες περιοχές – το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρο που επαναλαμβάνει το lockdown σε εθνικό επίπεδο.