Ένας επιδημιολόγος ανέφερε ότι οι μάσκες και άλλα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού βοήθησαν στη μείωση του ρυθμού εξάπλωσης και της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο.

«Τα μέτρα που πήραμε για την C-19 έχουν αποτέλεσμα στη γρίπη», δήλωσε ο Carlos del Rio, MD, διακεκριμένος καθηγητής ιατρικής, επιδημιολογίας και εκτελεστικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory. Μιλώντας σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για την εποχή της γρίπης, είπε ότι ελπίζει το ίδιο να συμβεί και στο βόρειο ημισφαίριο και να μην υπάρξει φέτος επιδημία γρίπης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφωνεί, σημειώνοντας ότι «Τα διάφορα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν από τα κράτη για τη μείωση της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 έχουν παίξει πιθανώς ρόλο στη μείωση της μετάδοσης του ιού της γρίπης».

Η εποχή της γρίπης έρχεται πρώτα στα νότιο ημισφαίριο, συνήθως ξεκινά τον Μάιο ή τον Ιούνιο και κορυφώνεται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Στο βόρειο ημισφαίριο, αρχίζει συνήθως τον Νοέμβριο και κορυφώνεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Ως παράδειγμα της ύφεσης των κρουσμάτων γρίπης, η Χιλή κατέγραψε 1.134 εποχιακές αναπνευστικές λοιμώξεις στα τέλη Ιουλίου, σε σύγκριση με 20.949 κατά την ίδια περίοδο πέρυσι. Στην Αυστραλία, καταγράφηκαν μόνο 85 νέα κρούσματα γρίπης που επιβεβαιώθηκαν από το εργαστήριο τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουνίου, σε σύγκριση με 22.047 επιβεβαιωμένα κρούσματα κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το 2019.

Αξιωματούχοι υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει ότι μια επιδημία γρίπης επιπρόσθετα στην πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να είναι καταστροφική: «Θα ήταν τρομερό να έχουμε ταυτόχρονες επιδημίες», δήλωσε ο Walter Orenstein, MD, αναπληρωτής διευθυντής του Emory Vaccine Center και καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory: «Θα προκαλούσε τεράστια πίεση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης».

Γι’ αυτό και οι ειδικοί τονίζουν ότι η σημασία του εμβολιασμού για τη γρίπη είναι σημαντικότερη από ποτέ εξαιτίας του κορωνοϊού. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του εμβολίου, ο Δρ Orenstein είπε: σε «μια καλή χρονιά», το εμβόλιο της γρίπης είναι 40-60% αποτελεσματικό. Το εμβόλιο της γρίπης για την περίοδο 2019-20 ήταν περίπου 38% αποτελεσματικό. Είναι ακόμα πολύ καλύτερο από το μηδέν τοις εκατό, που είναι το αποτέλεσμα χωρίς εμβόλιο».