Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από κορωνοϊό στην Ινδία έχει ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια, ανεβάζοντας τη χώρα στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα στην Ινδία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 90.000 καθημερινά για τις προηγούμενες πέντε ημέρες.

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, εν μέσω αναφορών για έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας και μηχανημάτων παροχής οξυγόνου.

Η αύξηση των λοιμώξεων έρχεται καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να άρει τους περιορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία που έχασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον Μάρτιο.

Τα γυμναστήρια είναι τα τελευταία που ανοίγουν ξανά, ενώ σχολεία, πανεπιστήμια και σινεμά παραμένουν κλειστά. Ωστόσο, οι περισσότεροι χώροι εργασίας και τα καταστήματα επανέρχονται σε φυσιολογική λειτουργία και πολλές πόλεις επιτρέπουν σε εστιατόρια και μπαρ να σερβίρουν αλκοόλ.

Στα αρχικά στάδια της πανδημίας Covid-19, η Ινδία φάνηκε να τα πηγαίνει αρκετά καλά, επιβάλλοντας αυστηρό lockdown, αλλά εν συνεχεία ο ιός εξαπλώθηκε σε μεγαλουπόλεις όπως η Βομβάη και η πρωτεύουσα, Δελχί, προτού σαρώσει μικρότερες πόλεις και αγροτικές περιοχές.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς για να ανακάμψει από τις οικονομικές συνέπειες του πρώτου lockdown – μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου. Καθώς η Ινδία ανοίγει εκ νέου και οι άνθρωποι επιστρέφουν στη δουλειά τους, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί: Περίπου 600.000 περιπτώσεις προστέθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 5.020.359.

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αντικατοπτρίζει επίσης εν μέρει και την αύξηση των τεστ – η Ινδία πραγματοποιεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεστ την ημέρα.

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 82.000 θάνατοι από Covid-19 μέχρι στιγμής και καταγράφονται περίπου 1.000 θάνατοι καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και αυτός είναι ο πέμπτος υψηλότερος αριθμός στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, αναλογικά σημαίνει περίπου 60 θανάτους ανά εκατομμύριο του πληθυσμού, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών είναι μόλις 1,6%. Στις ΗΠΑ, είναι περίπου 3% και στη Μεγάλη Βρετανία περίπου 11%.

Πολλοί επιδημιολόγοι αποδίδουν το χαμηλό ποσοστό θανάτου σε έναν νεαρότερο πληθυσμό, σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν επίσης ότι παίζει ρόλο και ότι ορισμένες πολιτείες της χώρας αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό τους θανάτους από Covid-19 στα υποκείμενα νοσήματα των ασθενών.