Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μίλησαν σε διαφορετικές περιστάσεις για τον κίνδυνο που διατρέχει η Αττική από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή του στο MEGA και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Η Επιτροπή Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων, οι κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες μάς συμβουλεύουν καθημερινά. Προφανώς, όσο επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δείκτες, τόσο πιο πολύ συζητείται στην Επιτροπή η περίπτωση να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Γιατί δεν είναι μόνο εξαγγέλλω τα μέτρα, είναι και πώς εφαρμόζονται και αν τηρούνται. Είναι μια ομαδική προσπάθεια, μία συνολική προσπάθεια. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι κορυφαία και όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους».

«Όταν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται επαρκώς ή κάποιοι πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι παιχνίδι – δεν είναι καθόλου παιχνίδι η ανθρώπινη ζωή – όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική, υπάρχει πίεση στην Αττική», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Για το σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ-Covid στην Αττική, ανέφερε: «Στην Αττική έχουμε 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, 53 κατειλημμένες και 22 κενές. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες μία – δύο ημέρες, για 40 επιπλέον κλίνες που θα καλύπτουν την Αττική: 12 στο Σωτηρία, 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο Αττικό, 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία, 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και συνεχίζουμε».

Όμως και ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρουν «ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Κάλεσε επίσης τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί».