Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο έχει ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, ενώ τα θύματα της πανδημίας ξεπερνούν τους 940.000.

Οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν τις περισσότερες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, αλλά υπάρχει νέα αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου προετοιμάζονται τώρα για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Εκτός Ευρώπης, το Ισραήλ επιβάλλει από σήμερα δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο – είναι η πρώτη χώρα που το κάνει. Η Αφρική έχει καταγράψει περισσότερα από ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα, αν και η πραγματική έκταση της πανδημίας στην ήπειρο δεν είναι γνωστή, καθώς ο αριθμός των τεστ που γίνονται είναι χαμηλός.

Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με περισσότερα από 6,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 197.000 θανάτους. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων καθημερινών λοιμώξεων μειώθηκε, μετά από μια απότομη αύξηση τον Ιούλιο.

Στην Ινδία, ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια αυτήν την εβδομάδα. Ίσως το νούμερο σχετικά λογικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι  η Ινδία έχει πληθυσμό 1,3 δισ. ανθρώπων, ωστόσο, ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τα καθημερινά κρούσματα να ξεπερνούν τις 90.000 τις τελευταίες ημέρες. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19.

Η Βραζιλία είχε περισσότερες από 4,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 134.000 θανάτους – τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μετά τις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro έχει δεχθεί κριτική επειδή υποτίμησε τον ιό, ιδιαίτερα μετά από τη συμμετοχή του σε διαδήλωση κατά των lockdown. Ο Bolsonaro – ο οποίος είχε αποκαλέσει την Covid-19 «γριπούλα» – βρέθηκε τελικά θετικός στον ιό τον Ιούλιο.

Η Αργεντινή και το Μεξικό έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από το ξέσπασμα της πανδημίας στη Λατινική Αμερική: Η Αργεντινή κατέγραψε χθες περίπου 13.000 κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων της χώρας σε πάνω από 600.000. Το Μεξικό έχει καταγράψει περισσότερα από 680.000.

Οι αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων στην Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως «κλήση αφύπνισης», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: ο Hans Kluge δήλωσε τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι ο αριθμός νέων κρουσμάτων διπλασιάστηκε σε περισσότερα από τα μισά ευρωπαϊκά κράτη. Περίπου 300.000 νέες λοιμώξεις αναφέρθηκαν σε όλη την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα και τα εβδομαδιαία κρούσματα είχαν ξεπεράσει αυτά που καταγράφονταν κατά το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο.