Η πανδημία καλπάζει ακάθεκτη στον πλανήτη, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο να πλησιάζουν τα 31 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, ενώ οι νεκροί να φτάνουν τις 960.000

Οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία έχουν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά υπάρχει μια νέα αύξηση των λοιμώξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Εκτός Ευρώπης, το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα που επανέφερε το lockdown σε εθνικό επίπεδο την Παρασκευή που μας πέρασε, καθώς τα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνούσαν τις 4.000 καθημερινά – υπενθυμίζουμε ότι πληθυσμός του Ισραήλ είναι μικρότερος από εννέα εκατομμύρια.

Η Αφρική έχει καταγράψει περισσότερα από ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα, αν και η πραγματική έκταση της πανδημίας στην ήπειρο δεν είναι γνωστή: Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται είναι μικρός, δίνοντας μια πολύ θολή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με περισσότερα από 6,6 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις και πάνω από 197.000 θανάτους. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων καθημερινών λοιμώξεων μειώθηκε το τελευταίο διάστημα, μετά από την απότομη αύξηση του Ιουλίου.

Στην Ινδία, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια αυτήν την εβδομάδα. Τα νούμερα είναι δυσθεώρητα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, με πληθυσμό 1,3 δισ. Ωστόσο, ο ιός φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα στην Ινδία από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τα καθημερινά κρούσματα να ξεπερνούν τις 90.000 τις τελευταίες ημέρες – οι νεκροί ξεπερνούν τις 80.000.

Η Βραζιλία έχει περισσότερα από 4,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με περισσότερους από 134.000 θανάτους – τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος της χώρας Jair Bolsonaro έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ιδιαίτερα μετά από συμμετοχή του σε διαδήλωση κατά της πιθανότητας lockdown και τον χαρακτηρισμό της νόσου Covid-19 ως «γριπούλα».

Στην Ευρώπη, η Γαλλία καταγράφει πάνω από 10.000 κρούσματα καθημερινά, στη Μεγάλη Βρετανία το γενικό lockdown βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι, ενώ και η Ολλανδία έχει φτάσει τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.