Η Γαλλία, η Ισπανία και άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φάνηκαν να περιορίζουν τα κρούσματα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι, μετά τις εφιαλτικές στιγμές της άνοιξης, αναφέρουν τώρα ανησυχητικά μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση που εκτυλίσσεται», δήλωσε ο Hans Kluge, MD, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου: «Τα εβδομαδιαία κρούσματα έχουν ξεπεράσει αυτά που αναφέρονταν κατά την πρώτη κορύφωση της πανδημίας στην Ευρώπη τον Μάρτιο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι περισσότερα από τα μισά ευρωπαϊκά κράτη έχουν αναφέρει αύξηση των κρουσμάτων μεγαλύτερη του 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Από αυτές, επτά χώρες είδαν τον αριθμό των κρουσμάτων να διπλασιάζεται μέσα σε αυτή την περίοδο», τόνισε.

Ο Δρ Kluge είπε ότι πιστεύει πως πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότεροι περιορισμοί: «Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία από εδώ και πέρα είναι στ χέρι μας. Την έχουμε αντιμετωπίσει προηγουμένως και μπορούμε να αντισταθούμε ξανά», είπε.

Με την επιβολή αυστηρών περιορισμών κατά την άνοιξη, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη μείωσαν σημαντικά τα ημερήσια κρούσματα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Αλλά καθώς άρχισε η άρση των περιορισμών, άρχισαν να αυξάνονται και οι αριθμοί των κρουσμάτων. Για παράδειγμα, η Γαλλία ανέφερε πριν από λίγες μέρες 13.215 νέα κρούσματα, τα περισσότερα που καταγράφηκαν στη χώρα σε ένα 24ωρο.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν ξανά στην Ευρώπη κυρίως γιατί οι κάτοικοι χαλάρωσαν μετά την άρση των περιορισμών – ο Thomas Tsai, MD, χειρουργός και ερευνητής πολιτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, χαρακτηρίζει το φαινόμενο «κόπωση της πανδημίας».

Λόγω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων μέσα και γύρω από τη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε νέους περιορισμούς για την περιοχή: Τα πάρκα θα είναι κλειστά και τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με χωρητικότητα 50%, ενώ εφαρμόζεται και τοπικό lockdown σε περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας.

Η Γαλλία δεν επέβαλε εκ νέου σημαντικούς περιορισμούς παρά την αύξηση των κρουσμάτων και εκπρόσωποι της κυβέρνησης λένε ότι ο γαλλικός λαός θα πρέπει να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό για λίγο: «Ο ιός θα είναι ακόμα εδώ για αρκετούς μήνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Jean Castex, «πρέπει να κατορθώσουμε να ζήσουμε μαζί του χωρίς να επιτρέψουμε να διολισθήσει η κατάσταση σε ένα νέο lockdown».