Ήταν 11 Μαρτίου όταν ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Covid-19, τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊος SARS-CoV-2 «πανδημία»: κάτι παραπάνω από έξι μήνες μετά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο, φτάνει το ζοφερό ορόσημο των 200.000 νεκρών.

«Είναι απογοητευτικό. Είναι ένας μεγάλος αριθμός και σαφώς μας λέει πως ό,τι κάνουμε αυτή τη στιγμή για να συγκρατήσουμε την εξάπλωση του ιού θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε η Erica Shenoy, MD, αναπληρώτρια επικεφαλής της Μονάδας Ελέγχου Λοιμώξεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Ειδικά καθώς μπήκαμε στο το φθινόπωρο, όπου δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει μια δεύτερη έξαρση της νόσου ή αν η κατάσταση θα επιδεινωθεί από άλλες ασθένειες του αναπνευστικού».

Οι γιατροί και οι επιστήμονες λένε ότι ο αριθμός στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Αν και οι άνθρωποι ανυπομονούν να επιστρέψουν στην προ-πανδημίας καθημερινότητα, θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, να εξασκούν προσεκτική υγιεινή στο πλύσιμο των χεριών και να εφαρμόζουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Αν και ο υψηλός αριθμός θανάτων δείχνει πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια, υπάρχει μια αισιοδοξία για το μέλλον στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Δρ Shenoy, ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμηθεί εάν η θνησιμότητα μειώνεται είναι η έκθεση του CDC για τους «υπερβαίνοντες θανάτους» – τον αριθμό θανάτων πάνω από τα ιστορικά φυσιολογικά επίπεδα. Αν και περίπου 246.600 περισσότερα άτομα πέθαναν από το συνηθισμένο κατά το διάστημα από τις 15 Μαρτίου έως τις 22 Αυγούστου, η τάση δείχνει ότι ο ρυθμός τους μειώνεται.

Όμως και τα κρούσματα επιβραδύνονται. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη σημείωσε απότομη άνοδο κρουσμάτων τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τα 170.000 κρούσματα. Ωστόσο, οι νέες λοιμώξεις μειώθηκαν από 10.000 ανά ημέρα σε λιγότερες από 600.

Οι παράγοντες που καθορίζουν περισσότερο τον κίνδυνο είναι η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Infection Control & Hospital Epidemiology εξέτασε ασθενείς με Covid-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία: Διαπίστωσε ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες για θανάτου ήταν η ηλικία και η ύπαρξη διαβήτη.

«Η ηλικία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή ασθένεια. Υπάρχει αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα, ειδικά σε ασθενείς άνω των 85 ετών», σημειώνει η Δρ Shenoy. «Επίσης υποκείμενα νοσήματα, όπως ΧΑΠ, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, δρεπανοκυτταρική νόσος και διαβήτης, οδηγούν σε χειρότερες επιπλοκές».

Από τον Αύγουστο, η Covid-19 πλησιάζει να γίνει η τρίτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Thomas Frieden, MD, πρώην διευθυντής του CDC, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός «χάνει» μόνο από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο και συναγωνίζεται τα ποσοστά θανάτων από Αλτσχάιμερ και άνοια.