Το τραγούδι σε εσωτερικούς χώρους χωρίς την προστασία της μάσκας προσώπου, κρύβει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου Covid-19 μέσω μικροσκοπικών αερομεταφερόμενων σωματιδίων, των λεγόμενων αερολυμάτων. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές μετά τη μελέτη που έκανα στις πρόβες μιας χορωδίας.

Στο Σκάτζιτ Βάλεϊ της Ουάσινγκτον, ένα άτομο με ήπια συμπτώματα της Covid-19 συμμετείχε στις πρόβες μιας χορωδίας σε εσωτερικό χώρο, διάρκειας 2,5 ωρών, στις 10 Μαρτίου. Τις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι από 50 άλλοι που συμμετείχαν στην πρόβα αρρώστησαν και δύο πέθαναν.

«Αυτή η μελέτη τεκμηριώνει με μεγάλη λεπτομέρεια ότι η μόνη εύλογη εξήγηση για αυτήν υπερμετάδοση ήταν η μετάδοση από αερολύματα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Shelly Miller, καθηγήτρια μηχανολόγων μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Ο “κοινόχρηστος” αέρας στους εσωτερικούς χώρους είναι σημαντικός παράγοντας, επειδή μπορεί να εισπνέεις αυτό που εκπνέει κάποιος άλλος ακόμα και αν είναι μακριά από σένα».

Τα μέλη της χορωδίας δεν άγγιξαν ο ένας τον άλλο, ούτε άγγιξαν κοινές επιφάνειες, ενώ λίγοι χρησιμοποίησαν την ίδια τουαλέτα με το μολυσμένο άτομο. Αλλά, φυσικά, δεν φορούσαν μάσκες.

Ο κακός αερισμός του χώρου οδήγησε τα αερολύματα και τη θερμότητα που εξέπεμπαν τα σώματα των μελών της χορωδίας να αναμειχθούν με τον αέρα του χώρου, σημείωσαν οι ερευνητές σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν για την έρευνά τους.

Σύμφωνα με τον συν-συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή χημείας στο Συνεταιριστικό Ινστιτούτο Έρευνας στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου, Jose-Luis Jimenez,  «Η εισπνοή μολυσματικού αναπνευστικού αερολύματος από τον “κοινό” αέρα ήταν ο κύριος τρόπος μετάδοσης».

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση της διάρκειας της πρόβας σε 30 λεπτά θα μείωνε το ποσοστό μόλυνσης από 87% σε 12%. Εάν είχαν φορεθεί μάσκες, ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων θα μειωνόταν από 52 σε πέντε, πρόσθεσαν. Επεσήμαναν επίσης ότι είναι γνωστό ότι το τραγούδι απελευθερώνει υψηλές ποσότητες αερολύματος.

Ο Jose-Luis Jimenez σημείωσε ότι «η έρευνα προσθέτει στον τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων ότι η μετάδοση μέσω αερολύματος παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας και ειδικά σε εκδηλώσεις με μεγάλη μετάδοση».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Indoor Air.