Αν ανησυχείτε για το αν η υφασμάτινη μάσκα που φτιάξατε μόνοι σας ή προμηθευτήκατε έτοιμη προστατεύει από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, μια νέα έρευνα έρχεται για να σας καθησυχάσει.

Ο Taher Saif, καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, εξέτασε την αποτελεσματικότητα των κοινών οικιακών υφασμάτων στο μπλοκάρισμα των σταγονιδίων και των αερολυμάτων.

«Στόχος μας ήταν να δείξουμε ότι πολλά κοινά υφάσματα κρατούν μια καλή ισορροπία μεταξύ ευκολίας στην αναπνοή και αποτελεσματικότητας μπλοκαρίσματος των σταγονιδίων – μεγάλων και μικρών», δήλωσε ο καθηγητής σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Η ερευνητική του ομάδα εξέτασε την «αναπνοή» και την ικανότητα μπλοκαρίσματος σταγονιδίων 11 κοινών οικιακών υφασμάτων: Τα υφάσματα κυμαίνονταν από καινούργια και μεταχειρισμένα ενδύματα, έως σεντόνια και πετσέτες.

«Ο έλεγχος της “αναπνοής” αυτών των υφασμάτων ήταν το εύκολο μέρος», δήλωσε ο καθηγητής: «Μετρήσαμε απλώς τον ρυθμό ροής του αέρα μέσω του υφάσματος. Ο έλεγχος της ικανότητας να σταματάει σταγονιδίων ήταν λίγο πιο περίπλοκος».

Οι ερευνητές γέμισαν το ακροφύσιο μιας συσκευής εισπνοής (σαν εκείνες με τις οποίες χορηγούνται φάρμακα για το άσθμα) με αποσταγμένο νερό που έχει «εμπλουτιστεί» με φθορίζοντα σωματίδια που είχαν το μέγεθος των σωματιδίων κορωνοϊού. Η συσκευή εισπνοής πίεσε το νερό μέσω του ακροφυσίου, δημιουργώντας σταγονίδια που συλλέχθηκαν σε ένα ειδικό δίσκο μπροστά από τη συσκευή εισπνοής. Για να δοκιμάσουν το ύφασμα, οι ερευνητές το τοποθετούσαν πάνω από τον δίσκο συλλογής, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία για όλα τα υπό εξέταση υφάσματα.

«Μετρήσαμε στη συνέχεια τον αριθμό των σωματιδίων που προσγειώνονταν στον δίσκο χρησιμοποιώντας συνεστιακό μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης. Στη συνέχεια, μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την αναλογία του αριθμού σωματιδίων που συλλέγονταν με και χωρίς το ύφασμα, για να έχουμε ένα μέτρο της αποτελεσματικότητας μπλοκαρίσματος σταγονιδίων του κάθε υφάσματος», εξήγησε ο Saif.

Τα σταγονίδια έφευγαν από τη συσκευή εισπνοής με ταχύτητα περίπου 17 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Τα σταγονίδια από την ομιλία, τον βήχα και το φτέρνισμα έχουν ταχύτητες από 10 έως 40 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

«Διαπιστώσαμε ότι όλα τα υφάσματα που δοκιμάστηκαν είναι σημαντικά αποτελεσματικά στο μπλοκάρισμα σωματιδίων 100 νανόμετρων που μεταφέρονται από σταγονίδια υψηλής ταχύτητας, παρόμοια με εκείνα που μπορεί να απελευθερωθούν από την ομιλία, τον βήχα και το φτέρνισμα, ακόμη και ως μονό στρώμα», δήλωσε ο Saif.

«Με δύο ή τρία στρώματα, ακόμη και τα πιο διαπερατά υφάσματα, όπως το ύφασμα ενός t-shirt, επιτυγχάνουν απόδοση μπλοκαρίσματος σταγονιδίων που είναι παρόμοια με αυτή μιας ιατρικής μάσκας, επιτρέποντας παράλληλα εξίσου εύκολη ή και ευκολότερη αναπνοή», ανέφερε ο καθηγητής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Extreme Mechanics Letters.