Τόσο ο λίγος, όσο και πολύς ύπνος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της λειτουργίας της σκέψης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ως «πολύ λίγος» ύπνος ορίστηκαν οι τέσσερις ή λιγότερες ώρες τη νύχτα, ενώ θεωρήθηκε ως «πάρα πολύς» οι δέκα ή περισσότερες ώρες τη νύχτα. Ποιος είναι ο χρόνος του ιδανικού ύπνου; Επτά ώρες κάθε νύχτα.

«Η γνωστική λειτουργία ατόμων με ανεπαρκή ή υπερβολικό ύπνο θα πρέπει να παρακολουθείται», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Yanjun Ma, από το Ινστιτούτο Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Ωστόσο, ο Ma διευκρίνισε ότι η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο πολύ λίγος ή ο υπερβολικά πολύς ύπνος είναι η αιτία που προκαλεί γνωστική μείωση, μόνο ότι φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο, επειδή επιτρέπει στο σώμα και το μυαλό μας να επαναφορτίζεται. Ο σωστός ύπνος μας βοηθά επίσης να παραμένουμε υγιείς και να αποκρούουμε ασθένειες. Χωρίς αρκετό ύπνο, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, με αποτέλεσμα μειωμένη συγκέντρωση και έλλειψη καθαρής σκέψης.

Όμως, οι μηχανισμοί που διέπουν αυτές τις σχέσεις παραμένουν ασαφείς Είναι πιθανό ότι η φλεγμονή μπορεί να σχετίζεται με υπερβολικό ύπνο, ενώ ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης ταυ, που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ Sam Gandy, αναπληρωτής διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Νόσου Αλτσχάιμερ στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε: «Περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το γλυμφατικό σύστημα του εγκεφάλου ενεργοποιείται για την εκκαθάριση των υπερβολικών επιπέδων τοξινών, συμπεριλαμβανομένου του πεπτιδίου αμυλοειδούς-βήτα», που επίσης σχετίζεται το Αλτσχάιμερ.

Κάθε άτομο έχει πιθανώς κάποια βέλτιστη ισορροπία μεταξύ του ύπνου και της διαδικασίας απομάκρυνσης τοξινών, με αποτέλεσμα πάρα πολύς ή πολύ λίγος ύπνος να πηγαίνει τη διαδικασία προς λάθος κατεύθυνση, εξήγησε ο γιατρός.

Για τη μελέτη, η ομάδα του Ma συνέλεξε δεδομένα για περισσότερους από 20.000 άνδρες και γυναίκες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις συνήθειες ύπνου τους και έκαναν γνωστικά τεστ.

Οι βαθμολογίες ήταν χαμηλότερες μεταξύ ατόμων που κοιμόταν τέσσερις ώρες ή λιγότερο και δέκα ώρες ή περισσότερο, σε σχέση με όσους κοιμόντουσαν επτά ώρες τη νύχτα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.