Ένας κοινός δείκτης αίματος μπορεί να προβλέψει πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η Covid-19 για τον κάθε ασθενή, όπως δείχνει νέα έρευνα.
Ο δείκτης αίματος ονομάζεται «εύρος κατανομής ερυθρών αιμοσφαιρίων» (RDW) – βασικά, όσο μεγαλύτερη είναι η διακύμανση του μεγέθους των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τόσο χειρότερη είναι η πρόγνωση για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς, όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Το αποτέλεσμα του τεστ RDW ενός ασθενούς με Covid-19 «συσχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με τη θνησιμότητα των ασθενών και ο συσχετισμός παρέμεινε ακόμη και μετά τον έλεγχο για άλλους προσδιορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία του ασθενούς, ορισμένες άλλες εργαστηριακές εξετάσεις και ορισμένες προϋπάρχουσες ασθένειες», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Jonathan Carlson, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open και είχε ως επικεφαλής τον Δρ John Higgins, ερευνητή παθολόγο και αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
«Θέλαμε να βοηθήσουμε να βρούμε τρόπους για να εντοπίζουμε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο όσο το δυνατόν νωρίτερα και όσο το δυνατόν πιο εύκολα – ποιος είναι πιο πιθανό να αρρωστήσει σοβαρά και μπορεί να επωφεληθεί από επιθετικές παρεμβάσεις και ποιων νοσηλευομένων η υγεία είναι πιο πιθανό να επιδεινωθεί πιο γρήγορα», δήλωσε ο Δρ Higgins.
Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές έλεγξαν εξετάσεις αίματος για περισσότερους από 1.600 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, οι οποίοι είχαν εισαχθεί σε ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία της Βοστώνης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020.
Οι ερευνητές περίμεναν ότι θα μπορούσε να χρειαστεί να ανακαλύψουν κάποιο ασυνήθιστο δείκτη αίματος που θα μπορούσε να προβλέψει τη σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Αλλά ανακάλυψαν γρήγορα ότι το τεστ RDW – που χρησιμοποιείται ήδη σε τυπικές εξετάσεις αίματος – ήταν αυτό που έψαχναν.
Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς των οποίων οι τιμές RDW ήταν πάνω από το φυσιολογικό εύρος κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο είχαν κίνδυνο θανάτου που ήταν 2,7 φορές υψηλότερος από τους ασθενείς των οποίων τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν στο φυσιολογικό εύρος, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Συνολικά, το 31% των ασθενών με αποτελέσματα τεστ RDW άνω του φυσιολογικού, πέθαναν, σε σύγκριση με το 11% αυτών με φυσιολογικά αποτελέσματα τεστ RDW.
Επίσης, εάν οι τιμές του τεστ RDW ήταν φυσιολογικές κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, αλλά αργότερα άρχισαν να αυξάνονται σε επίπεδα άνω του φυσιολογικού, αυξάνονταν επίσης οι πιθανότητες θανάτου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το επόμενο βήμα για την ομάδα είναι να ανακαλύψει γιατί η υψηλή τιμή στο τεστ RDW συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα. «Τέτοιες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές θεραπείας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Aaron Aguirre, καρδιολόγος και ιατρός ΜΕΘ.