Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που γράφαμε ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τον νέο κορωνοϊό – τώρα, η Φινλανδία αναθέτει στους τετράποδους φίλους του ανθρώπου να εξακριβώνουν ποιοι επιβάτες είναι φορείς του στο διεθνές αεροδρόμιο του Ελσίνκι.

Πρόκειται για την εφαρμογή ενός πιλοτικού σχεδίου τεσσάρων μηνών, το οποίο έχει ως στόχο να εξετάσει εάν οι σκύλοι ανίχνευσης του κορωνοϊού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μια οικονομικά προσιτή, εναλλακτική λύση των τεστ στον εντοπισμό των ταξιδιωτών που έχουν τον ιό.

«Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος. Τα σκυλιά έχουν πολύ ισχυρή όσφρηση», δήλωσε η Anna Hielm-Bjorkman, ιατρική ερευνήτρια μικρών ζώων στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, η οποία είναι υπεύθυνη της διαδικασίας.

Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό: Οι επιβάτες που συμφωνούν να συμμετέχουν στη δωρεάν δοκιμή, χρησιμοποιούν ένα ειδικό πανάκι για να σκουπίσουν τον λαιμό τους ώστε να συλλέξουν ένα δείγμα ιδρώτα, το οποίο τοποθετείται σε ένα κουτί και δίνεται σε ένα σκυλί που βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο. Οι τέσσερις εκπαιδευμένοι σκύλοι, που έχουν ήδη μάθει πώς να ανιχνεύουν τον καρκίνο, τον διαβήτη και άλλες ασθένειες, μυρίζουν το δείγμα για 10 δευτερόλεπτα και έπειτα δίνουν τη διάγνωσή τους, «σκάβοντας» με την πατούσα τους το πάτωμα, ξαπλώνοντας ή γαβγίζοντας.

Εάν η διάγνωση είναι θετική, ο επιβάτης ενθαρρύνεται να κάνει και τεστ για Covid-19 στο κέντρο υγείας του αεροδρομίου.

Εάν το πιλοτικό πρόγραμμα είναι επιτυχημένο, οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και αλλού, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, αθλητικούς χώρων και χώρους ψυχαγωγίας.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, δήλωσε η Hielm-Bjorkman: Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον ιό σε άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή προσυμπτωματικά, είπε και μπορούν να τον εντοπίσουν σε προγενέστερα στάδια απ’ ό,τι τα τυπικά τεστ για Covid-19.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα σκυλιά που κάνουν βάρδιες στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ενώ έξι άλλα εξακολουθούν να εκπαιδεύονται.

Η Φινλανδία είναι η δεύτερη χώρα που χρησιμοποιεί σκύλους ανίχνευσης σε αεροδρόμιο, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι τον Αύγουστο. Παρόμοια προγράμματα μελετώνται στην Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.