Για πρώτη φορά συστήνεται στους κατοίκους της Ολλανδίας να φορούν μάσκα προσώπου στα καταστήματα, καθώς η χώρα εισάγει μια σειρά μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας.

Σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες, η Ολλανδία είχε αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τους αυστηρούς περιορισμούς (μετρώντας ωστόσο 115.000 κρούσματα και 6.380 θανάτους σε έναν πληθυσμό περίπου 17 εκατομμυρίων κατοίκων), όμως τα σχεδόν 3.000 καθημερινά κρούσματα επί μία εβδομάδα ανησύχησαν τους ειδικούς.

Τα νέα μέτρα ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά ο ιός τα πάει καλύτερα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Hugo de Jong.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte εξήγησε ότι η κατάσταση στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας -Άμστερνταμ, Ρότερνταμ και Χάγη- είχε γίνει «σοβαρή» και απαιτούσε επείγουσα δράση.

Από την Τρίτη οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια μεταξύ των τριών πόλεων. Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν στις 22:00 – ένα μέτρο που εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και βεβαίως της Ελλάδας, οι οποίες έχουν επίσης επιβάλει ωράριο λειτουργίας.

Συστήνεται επίσης στους κατοίκους να εργάζονται από το σπίτι. Οι κοινωνικές συγκεντρώσεις δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα τρία άτομα στα σπίτια και δεν θα επιτρέπεται πλέον η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων.

Η χρήση μάσκας ήταν ήδη υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά η ολλανδική κυβέρνηση είχε μέχρι στιγμής αποφύγει να συστήσει τη χρήση της μέσα στα καταστήματα. Πλέον, οι καταστηματάρχες θα μπορούν να αρνηθούν την εισόδο σε όσους δεν φορούν μάσκα.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη;
Οι αυστηροί περιορισμοί επεκτάθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη και τις γύρω περιοχές, επηρεάζοντας ένα εκατομμύριο κατοίκους. Από τη Δευτέρα, οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την περιοχή τους, εκτός εάν πάνε στο σχολείο ή στην εργασία τους, τα δημόσια πάρκα έχουν κλείσουν και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων είναι περιορισμένες

Στη Γαλλία, μπαρ και εστιατόρια στο Παρίσι και 11 άλλες περιοχές θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά μεταξύ 22:00 – 06:00 και υπάρχει απαγόρευση κοινωνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων δεξιώσεων γάμου, φοιτητικών πάρτι και οργανωμένων εκδηλώσεων. Νέα μέτρα έχουν επίσης εισαχθεί στις πόλεις Μπορντό, Γκρενόμπλ, Λιλ, Λυών, Μονπελιέ, Νίκαια, Ρεν, Ρουέν, Σεντ-Ετιέν και Τουλούζη.

Τα καφέ και τα μπαρ στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου, θα πρέπει να κλείνουν έως τις 23:00, ενώ άλλες επιχειρήσεις που πωλούν τρόφιμα και ποτά θα πρέπει να κλείνουν στις 22:00. Η χώρα έχει καταγράψει περισσότερες από 167 κρούσματα ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στη Γερμανία, εκπρόσωπος της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικός». Η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι η Μέρκελ είπε στα ανώτερα μέλη του κόμματός της ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 19.200 την ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση. Η Γερμανία καταγράφει επί του παρόντος περίπου 2.000 νέα κρούσματα καθημερινά.