Έτοιμο είναι ένα φθηνό τεστ που μπορεί να κάνει διάγνωση του νέου κορωνοϊού σε λίγα λεπτά και το οποίο θα αυξήσει δραματικά τη δυνατότητα εντοπισμού κρουσμάτων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Το τεστ των 5 δολαρίων θα μπορούσε να μεταμορφώσει την παρακολούθηση της νόσου Covid-19 σε λιγότερο πλούσιες χώρες, οι οποίες έχουν έλλειψη πόρων, εργαζομένων στον τομέα της υγείας και εργαστηρίων.

Η συμφωνία με τους κατασκευαστές θα παρέχει 120 εκατομμύρια τεστ σε διάστημα έξι μηνών. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ χαρακτήρισε την εξέλιξη «ορόσημο».

Τα μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ της διενέργειας του τεστ και της έκδοσης αποτελέσματος παρεμπόδισαν τις προσπάθειες πολλών χωρών να ελέγξουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε ορισμένες χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και του Μεξικού, ειδικοί έχουν πει ότι τα χαμηλά ποσοστά των τεστ συγκαλύπτουν την πραγματική εξάπλωση της πανδημίας.

Το «νέο, εξαιρετικά φορητό και εύχρηστο τεστ» θα δίνει αποτελέσματα σε 15-30 λεπτά αντί για ώρες ή ημέρες, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι φαρμακοβιομηχανίες Abbott και SD Biosensor συμφώνησαν με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill and Melinda Gates να παράγουν 120 εκατομμύρια από τα τεστ, εξήγησε ο Δρ Tedros. Η συμφωνία καλύπτει 133 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Λατινική Αμερική, η οποία σήμερα είναι η ήπειρος που επλήγη περισσότερο από την πανδημία όσον αφορά τους θανάτους και τα ποσοστά μόλυνσης.

«Αυτή είναι μια ζωτική προσθήκη στη δυνατότητά τους για τεστ και ιδιαίτερα σημαντική σε περιοχές και τομείς υψηλής μετάδοσης», πρόσθεσε ο Δρ Tedros. «Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την επέκταση των τεστ, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες περιοχές που δεν διαθέτουν εργαστηριακές εγκαταστάσεις ή επαρκώς εκπαιδευμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας για τη διεξαγωγή των έως σήμερα υπαρχόντων τεστ», είπε.