Ο πρώτος θάνατος από τον νέο κορωνοϊό καταγράφηκε επισήμως στις 11 Ιανουαρίου στην Ουχάν της Κίνας, εκεί όπου εντοπίστηκε και για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2.

Στους περίπου οκτώ μήνες που πέρασαν από τότε, ο ιός έχει σαρώνει τον πλανήτη. Ο εκατομμυριοστός θάνατος καταγράφηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος πού ακριβώς: Η πανδημία κινείται τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε τους αριθμούς.

Τα πράγματα δεν φαίνεται να πηγαίνουν προς το καλύτερο: Ο Mike Ryan από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δήλωσε ότι ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως μπορεί να φτάσει τα δύο εκατομμύρια, ακόμη και αν φτιαχτεί ένα εμβόλιο.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποφύγουμε αυτόν τον αριθμό;», αναρωτήθηκε  και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα: «Αν δεν κάνουμε τα πάντα, ο αριθμός αυτός δυστυχώς είναι πολύ πιθανός».

Οι ειδικοί λένε ότι οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα υψηλότεροι σε όλο τον κόσμο, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν τεστ και ορισμένοι θάνατοι δεν υπολογίζονται επειδή οι άνθρωποι πεθαίνουν από υποκείμενα νοσήματα, όπως οι καρδιακές παθήσεις που τους κάνουν πιο ευάλωτους στον ιό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν περίπου το 20% των θανάτων που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19, με περισσότερους από 205.000, σύμφωνα με το Johns Hopkins. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης τα περισσότερα κρούσματα – πάνω από 7,1 εκατομμύρια. Στη θλιβερή λίστα των θανάτων ακολουθεί η Βραζιλία με 142.000, η ​​Ινδία με 93.000, το Μεξικό με 76.000 και η Μεγάλη Βρετανία με 46.000.

Η Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε ο ιός, έχει αναφέρει μόνο 4.700 θανάτους: Μετά το ξέσπασμα στην Ουχάν, η πόλη μπήκε σε lockdown και η Κίνα επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια. Αλλά σύντομα εμφανίστηκαν εστίες στην Ιταλία και το Ιράν.

Τα καλά νέα είναι ότι η Covid-19 αποδεικνύεται λιγότερο θανατηφόρα, απ’ όσο φοβόταν οι ειδικοί. Ο Anthony Fauci, ο επικεφαλής για τα λοιμώδη νοσήματα των ΗΠΑ και άλλοι ειδικοί υπολογίζουν το ποσοστό θνησιμότητας σε περίπου 0,6% – ακόμη και έτσι, είναι 6 φορές μεγαλύτερο από εκείνο της γρίπης. Επίσης, ο νέος κορωνοϊό είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, με αποτέλεσμα να μολύνει τόσο πολλούς ανθρώπους που ο αριθμός των θανάτων να είναι συγκλονιστικός και δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το Βόρειο Ημισφαίριο μπαίνει στο φθινόπωρο.