Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε ότι αυτός και η Πρώτη Κυρία, Melania, είναι θετικοί στον κορωνοϊό και ότι βρίσκονται σε καθεστώς αυτοαπομόνωσης. Ο Trump, ηλικίας 74 ετών και ως εκ τούτου σε ομάδα υψηλού κινδύνου, έγραψε στο Twitter: «Θα το ξεπεράσουμε μαζί».

Η είδηση έρχεται αφού η Hope Hicks, μία από τους κοντινούς βοηθούς του, βρέθηκε επίσης θετική.

Η ανακοίνωση του έρχεται λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου όπου αντιμετωπίζει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Joe Biden.

Η Hicks, 31 ετών, ταξίδεψε με τον Trump στο Air Force One –το προεδρικό αεροσκάφος- για την πρώτη τηλεοπτική συζήτηση με τον Biden στο Οχάιο την περασμένη Τρίτη. Ορισμένα από τα μέλη της οικογένειας του Trump που παρευρίσκονταν στο ντιπέιτ δεν φορούσαν μάσκες. Ο Trump επίσης απέρριπτε επί μακρόν τη χρήση μάσκας και συχνά εμφανιζόταν να μην τηρεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο γιατρός του Trump, ο Δρ Sean Conley, δημοσίευσε εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία είναι «και οι δύο καλά αυτή τη στιγμή, και σκοπεύουν να παραμείνουν στο σπίτι τους στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους. Να είστε βέβαιοι ότι περιμένω από τον Πρόεδρο να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς διακοπή ενώ αναρρώνει και θα σας ενημερώσω για τυχόν μελλοντικές εξελίξεις», ανέφερε.

Ο Trump είναι ακόμη ένας ηγέτες με «χαλαρή» στάση απέναντι στον ιό που βρέθηκε θετικός: ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Jair Bolsonaro επίσης μολύνθηκαν πριν από μερικούς μήνες. Και οι δύο έχουν αναρρώσει, αν και ο Johnson έπρεπε να υποβληθεί σε τακτική θεραπεία οξυγόνου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Όλοι τους προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την επικινδυνότητα της πανδημίας και την ανάγκη μέτρων – ΗΠΑ, Βραζιλία και Μεγάλη Βρετανία είναι σήμερα από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Trump υποστήριζε ότι ο νέος κορωνοϊός θα… εξαφανιστεί μόνος του, εμφανίστηκε δημόσια με μάσκα για πρώτη φορά τον Ιούλιο και προπαγάνδιζε τη χρήση υδροξυχλωροκίνης ως θεραπεία, παρότι όλες οι υγειονομικές αρχές υποστήριζαν ότι δεν προσφέρει κάποιο όφελος.