Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες που ακολουθούν οι γιατροί και συμβουλεύουν και τους άλλους να ακολουθήσουν; Τέσσερις γιατροί δίνουν τις συμβουλές από τις οποίες πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε όλοι να επωφεληθούμε.

Αποφύγετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
«Συνιστώ σε όλους να μείνουν μακριά από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα όσο μπορούν και να τρώνε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα», λέει ο Δρ Arash Ahmadi. Αυτό σημαίνει την αποφυγή κατεψυγμένων ή προπαρασκευασμένων γευμάτων -οτιδήποτε είναι έτοιμο και απλώς πρέπει να ζεσταθεί- καθώς και τροφές όπως τα λουκάνικα.

«Ένα από τα κύρια ζητήματα με τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι τα υλικά που προσθέτουν στο φαγητό για να διατηρούνται ή να φαίνονται φρέσκα και νόστιμα – χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, χημικά», λέει ο Δρ Ahmadi: αυτά τα πρόσθετα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ και υψηλή χοληστερόλη.

Εν ολίγοις, μαγειρέψτε όσο το δυνατό περισσότερο μόνοι σας, με φρέσκα υλικά.

Άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα
«Ένας κανόνας με τον οποίο ζω, είναι να κάνω κάποια μορφή άσκησης το πρωί», λέει ο Δρ James Stewart. Οι τρέχουσες οδηγίες πολλών υπηρεσιών υγείας συνιστούν άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα, για 30-40 λεπτά κάθε φορά.

«Μιλάμε βεβαίως για μέτριας έντασης άσκηση», λέει ο Stewart. «Ο τρόπος που το εξηγώ στους ασθενείς μου είναι ότι αν πρόκειται για περπάτημα, θα πρέπει να μην είστε σε θέση να ολοκληρώνετε τις προτάσεις σας, χωρίς να ξεμένετε από ανάσα. Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα, αλλά όχι και πολύ χαλαρά».

Η τακτική άσκηση, πέρα από το ότι θα βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους και θα μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα έχει «οφέλη και στην ψυχική υγεία. Απελευθερώνονται ενδορφίνες και σεροτονίνη όταν ασκείστε και αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη διάθεση και αίσθηση ευεξίας», υπενθυμίζει ο γιατρός.

Μια ασπιρίνη την ημέρα (εάν είστε άνω των 65 ετών)
«Μία συμβουλή που δίνω σε πολλούς ασθενείς που είναι άνω των 65 ετών και διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων είναι ότι μια ασπιρίνη την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», λέει ο Δρ Hany Eldebeiky.

Ο γιατρός λέει ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, κάτι για το οποίο τα άτομα άνω των 65 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. «Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση», εξηγεί ο Δρ Eldebeiky: «Όταν παίρνουμε μια ασπιρίνη, αραιώνει λίγο το αίμα, γεγονός που βελτιώνει την αρτηριακή πίεση».

Ωστόσο, τονίζει ότι «κάθε άτομο είναι διαφορετικό» – αυτή η συμβουλή δεν ισχύει για ασθενείς με ιστορικό έλκους, για παράδειγμα. Όπως για κάθε φάρμακο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, προτού τη λάβετε.

Εξασκηθείτε στον διαλογισμό
Η Δρ Kelly-Anne Garnier πιστεύει ότι δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς διαλογισμό: «Είναι γνωστό ότι ρυθμίζει ή και μειώνουμε την επίδραση του στρες. Είναι κάτι που βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και είναι αποτελεσματική τεχνική».

Η γιατρός λέει ότι το άγχος προκαλεί φλεγμονές, οι οποίες μπορούν «να μας θέσουν σε κίνδυνο για σωματικές και ψυχικές παθήσεις. Ο άλλος αντίκτυπος του στρες είναι η διαταραχή του ύπνου και γνωρίζουμε ότι η διαταραχή του ύπνου είναι κακή για εμάς για κάθε είδους λόγους. Ένα αυξημένο επίπεδο άγχους μας θέτει σε κίνδυνο κατάθλιψης και εξάντλησης» σημειώνει.

Όσο για το πώς να ξεκινήσουμε τον διαλογισμό; «Είναι τόσο απλό όσο η αναπνοή, η συνειδητοποίηση και η παρακολούθηση της αναπνοής», λέει. Συγκεντρωθείτε σε αυτήν για μερικά λεπτά και αφήστε σώμα και πνεύμα να χαλαρώσουν.