Ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί και από μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα, μερικές φορές για ώρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Οι ενημερωμένες οδηγίες του CDC αναφέρουν ότι αυτός ο αερομεταφερόμενος τρόπος μετάδοσης (μέσω αερολύματος) εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστος – τα μεγαλύτερα σταγονίδια που παράγονται από τον βήχα, το φτάρνισμα και την ομιλία εξακολουθούν να είναι ο κύριος τρόπος που ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούμε όσο περισσότερο χρόνο και όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε κάποιον που έχει τον ιό. Οι κακώς αεριζόμενοι κλειστοί χώροι είναι πιο επικίνδυνοι από ό,τι οι εξωτερικοί.

Τον περασμένο μήνα, το CDC δημοσίευσε -και στη συνέχεια αναίρεσε- μια πρόχειρη έκδοση της προειδοποιητικής οδηγίας σχετικά με την πιθανή μετάδοση μέσω του αέρα, λέγοντας ότι δημοσιεύτηκε κατά λάθος. Εκείνη την περίοδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχολίασε ότι δεν γνώριζε νέα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυτός ήταν ο τρόπος εξάπλωσης του ιού, αν και συμφώνησε ότι η μετάδοση μέσω αερολύματος ήταν δυνατή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχουν μερικά παραδείγματα όπου άτομα με Covid-19 έχουν μολύνει άλλους που απέχουν περισσότερο από δύο μέτρα. Άλλοι έχουν κολλήσει τον ιό σε χώρο που ένα μολυσμένο άτομο ήταν παρόν μερικά λεπτά ή και ώρες νωρίτερα.

Το CDC αναφέρει ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και ότι οι υπάρχουσες συμβουλές για τακτικές προστασίας -πλύσιμο χεριών, μάσκα προσώπου και κοινωνική αποστασιοποίηση- παραμένουν οι ίδιες.

«Οι άνθρωποι μπορούν να προστατευθούν από τον ιό που προκαλεί την Covid-19, μένοντας τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από άλλους, φορώντας μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα, πλένοντας συχνά τα χέρια τους, καθαρίζοντας συχνά τις επιφάνειες που έχουν αγγίζουν πολλά άτομα και μένοντας στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι», αναφέρει το CDC.

Παρά τη νέα διαπίστωση, το CDC διευκρινίζει ότι το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να λάβει τις πρόσθετες προφυλάξεις που λαμβάνουν οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να προστατευτούν από τη μετάδοση του ιού μέσω αερολύματος, όπως η χρήση μάσκας ιατρικών προδιαγραφών και άλλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας.