Παρόλο που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μοιράζονται μια εξιδανικευμένη εκδοχή της ζωής τους, μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο για την ψυχική τους υγεία να μοιράζονται αυθεντικές τους στιγμές στις δημοσιεύσεις στα social media, που αντικατοπτρίζουν καλύτερα το ποιοι είναι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nature Communications, τα αυθεντικά post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι καλύτερη τακτική για την ψυχική μας ευημερία.

Για τη μελέτη, ερευνητές από το Columbia Business School της Νέας Υόρκης και το Kellogg School of Management του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο ανέλυσαν τα δεδομένα 10.560 χρηστών του Facebook, οι οποίοι είχαν συμμετέχει σε έρευνες ικανοποίησης ζωής και αξιολόγησης προσωπικότητας από το 2007 έως το 2012.

Στη συνέχεια τα συνέκριναν με προβλέψεις για την προσωπικότητα των χρηστών με βάση τα προφίλ τους στο Facebook, για να αποκαλύψουν τον βαθμό στον οποίο τα προφίλ τους αντιπροσώπευαν τον αυθεντικό τους εαυτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εμφανιζόταν στο Facebook με τρόπο που έμοιαζε πολύ με τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης ζωής, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων τα προφίλ δεν έμοιαζαν πολύ για το πώς έβλεπαν τον εαυτό τους.

Για ένα άλλο σκέλος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 90 εθελοντές να κάνουν «αυθεντικά» post στο Facebook για μία εβδομάδα και στη συνέχεια να κάνουν για μια εβδομάδα αναρτήσεις που τους εξιδανίκευαν.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι η συνολική ευημερία των μαθητών ήταν υψηλότερη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έκαναν «αυθεντικές» δημοσιεύσεις.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο βαθμός στον οποίο η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με την ευημερία, εξαρτάται από το πώς τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι», κατέληξαν οι ερευνητές.

Η Erica Bailey, διδακτορική φοιτήτρια στο Columbia Business School και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να αποφύγουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτές τις μέρες, θέλαμε να μάθουμε αν υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για να μας βοηθούν ψυχολογικά. Ένα δίλλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες είναι αν θα παρουσιάζουν τον εαυτό τους με τρόπο εξιδανικευμένο ή με τρόπο αυθεντικό. Ανακαλύψαμε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετίζεται με μεγαλύτερη αίσθηση ευημερίας».