Η Ιταλία έχει κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προσώπου σε εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Φυσικά, οι Ιταλοί θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, πλην των σπιτιών τους.

Παρόλο που τα κρούσματα είναι πολύ χαμηλότερα στην Ιταλία από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται μια σταθερή αύξηση των λοιμώξεων.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία ανέφερε αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων σε περισσότερα από 4.000 – είναι ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα μέσα σε 24 ώρες από τον Απρίλιο. Αυτό μπορεί να οφείλεται πάντως και στην αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται πλέον.

Η Γερμανία έχει καταγράψει λιγότερους από 10.000 θανάτους από τον κορωνοϊό μέχρι στιγμής, σε έναν πληθυσμό 83 εκατομμυρίων. Ωστόσο, εισάγονται νέα μέτρα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης μετακίνησης ανθρώπων από περιοχές υψηλού κινδύνου σε ξενοδοχεία της υπόλοιπης χώρας.

Πίσω στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για να αποφευχθεί ένα οικονομικά καταστροφικό νέο lockdown: «Από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να έχουμε τις μάσκες μαζί μας κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι μας και θα πρέπει να τις φοράμε. Πρέπει να τις φοράμε όλη την ώρα, εκτός εάν βρισκόμαστε σε κατάσταση συνεχούς απομόνωσης», δήλωσε.

Οι μάσκες πρέπει επίσης να φοριούνται σε καταστήματα, γραφεία, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε μπαρ και εστιατόρια, όταν οι επισκέπτες δεν κάθονται σε τραπέζι.

Τα μέτρα είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε ορισμένα μέρη της Ιταλίας που είχε παρατηρηθεί αύξηση των λοιμώξεων, όπως η Ρώμη, αλλά πλέον είναι υποχρεωτικά σε εθνικό επίπεδο.

Στην Ιταλία επεβλήθησαν ορισμένα από τα αυστηρότερα μέτρα στον κόσμο, όταν η χώρα έγινε η πρώτη στην Ευρώπη που κατακλύστηκε από τον κορωνοϊό στις αρχές του έτους, με τις τραγικές εικόνες από τα γεμάτα νοσοκομεία αλλά και γραφείο τελετών να συγκλονίζουν τον κόσμο. Παρόλο που κατάφερε να διατηρήσει τον ιό υπό έλεγχο τους τελευταίους μήνες, τα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες έχουν ξεπεράσει τα 3.000 για πρώτη φορά από τις 24 Απριλίου.

Αλλού στην Ευρώπη, η Τσεχία σημειώνει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ισπανία. Τα κρούσματα έφτασαν επίσης σε αριθμό-ρεκόρ στην Ολλανδία, με σχεδόν 5.000 να καταγράφονται σε 24 ώρες

Όλες οι παμπ και τα εστιατόρια στη Σκωτία θα είναι κλειστά από την Παρασκευή, ενώ και η Αγγλία εξετάζει παρόμοια μέτρα. Τα μπαρ και οι καφετέριες στην πρωτεύουσα του Βελγίου, στις Βρυξέλλες, θα παραμείνουν κλειστά για έναν μήνα.

Στο Παρίσι, οι ασθενείς με Covid-19 καταλαμβάνουν περισσότερο από το 40% των κρεβατιών εντατικής θεραπείας.