Τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται σημαντικά όταν εφαρμόζονται μέτρα για χρήση μάσκας προσώπου, οι δημόσιες εκδηλώσεις είναι περιορισμένες και τα γυμναστήρια και τα μπαρ είναι κλειστά, σύμφωνα με νέα έκθεση του CDC, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μέτρα που εφαρμόστηκαν για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αριζόνα μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου. Η Αριζόνα, κάποτε σημαντική επίκεντρο της εξάπλωσης για τη Covid-19, είδε σταθεροποίηση και πτώση των κρουσμάτων μετά από εφαρμογή του μέτρου για χρήση μάσκας σε όλη την πολιτεία και την υποχρεωτικά παύση λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων.

«Τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για χρήση μάσκας, που εφαρμόστηκαν σε ολόκληρη την πολιτεία, φαίνεται να ήταν αποτελεσματικά στη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αριζόνα», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ειδικοί μελέτησαν τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων και τον μέσο όρο επτά ημερών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οκτώ μηνών. Μετά την άρση των οδηγιών για παραμονή στο σπίτι στην Αριζόνα, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 151% από τις αρχές έως τα μέσα Ιουνίου.

Στις 17 Ιουνίου, τοπικοί αξιωματούχοι εξέδωσαν οδηγίες για χρήση μάσκας σε πόλεις και κομητείες που κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πολιτείας, για περιορισμό των δημόσιων εκδηλώσεων και για το κλείσιμο κοινόχρηστων χώρων όπως μπαρ, γυμναστηρίων και κινηματογράφων. Ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου, και στα μέσα Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, τα νέα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού μειώθηκαν περίπου στο 75%.

«Η εκτεταμένη εφαρμογή και επιβολή βιώσιμων μέτρων στην κοινότητα, τα οποία επικαιροποιούνται υπό τη συνεχή παρακολούθηση και συνεργασία των κρατικών και τοπικών αξιωματούχων, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού» και να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων», σύμφωνα με την έκθεση.

Ο συνδυασμός των πολιτειακών μέτρων και της προσοχής των πολιτών πιθανότατα συνέβαλε στη μείωση των κρουσμάτων, όπως έγραψαν οι ερευνητές, και όχι ένα μόνο μέτρο.

Είναι σημαντικό ότι τα δεδομένα στην Αριζόνα ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά για άλλες πολιτείες, σημείωσαν οι συγγραφείς. Ωστόσο, ορισμένα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν έως ότου είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο, έγραψαν οι ειδικοί και θα πρέπει να επικεντρώνονται στις ανάγκες κάθε συγκεκριμένης περιοχής, οι οποίες θα μπορούσαν να ποικίλλουν ανάλογα με τη γεωγραφία, την πυκνότητα του πληθυσμού και τη σοβαρότητα της μετάδοσης στην κοινότητα.