Τεστ για κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό της κινεζικής πόλης Τσινγκτάο έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν σε μια περίοδο πέντε ημερών – ο αριθμός των κατοίκων ξεπερνάει τα εννέα εκατομμύρια!

Τα μαζικά τεστ αποφασίστηκαν μετά την ανακάλυψη δώδεκα κρουσμάτων σε νοσοκομείο που νοσηλεύονται ασθενείς με κορωνοϊό που έρχονται από το εξωτερικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κινά προχωρά σε τόσο μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό: τον Μάιο, έγιναν τεστ σε όλη την Ουχάν, που φιλοξενεί 11 εκατομμύρια κατοίκους και αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας.

Έκτοτε, η χώρα έθεσε σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο τον ιό, σε αντίθεση με άλλα μέρη του κόσμου, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων και μέτρα διαφορετικής αυστηρότητας.

Η Δημοτική Επιτροπή Υγείας του Τσινγκτάο ανακοίνωσαν ότι ανακαλύφθηκαν έξι νέοι ασθενείς και έξι ασυμπτωματικά άτομα με κορωνοϊό. Όλα τα κρούσματα συνδέονταν με το ίδιο νοσοκομείο. Οι κινεζικές αρχές ακολουθούν τώρα μια στρατηγική μαζικών τεστ, ακόμη και όταν ένα νέο σύμπλεγμα κρουσμάτων φαίνεται να είναι σχετικά μικρό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας δήλωσε σήμερα ότι «ολόκληρη η πόλη θα κάνει τεστ εντός πέντε ημερών». Περίπου 114.862 άτομα -συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού και των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης- έχουν ήδη κάνει τεστ, με αρνητικά αποτελέσματα, ανέφερε η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της πόλης.

Τα σημεία όπου γίνονται τα τεστ θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 07:00 έως τις 23:00, με τους κατοίκους να προσέρχονται σε αυτά για να εξεταστούν.

Τα νέα κρούσματα έρχονται μια εβδομάδα μετά τις αργίες της Χρυσής Εβδομάδας της Κίνας, όπου εκατομμύρια κάτοικοι ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα. Οι πόλεις που βρίσκονται στην ίδια επαρχία με την Τσινγκτάο, ζήτησαν από όσους είχαν επισκεφθεί την πόλη από τις 23 Σεπτεμβρίου να προσέλθουν στις υγειονομικές αρχές για να κάνουν τεστ.

Τα καθημερινά κρούσματα από κορωνοϊό έχουν μειωθεί δραστικά στην Κίνα και η χώρα φαίνεται να έχει ανακάμψει από τα χειρότερα. Η Κίνα έχει ως σήμερα 91.305 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 4.746, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.