Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus απέκλεισε την ιδέα να «αφήσουμε» ελεύθερη την εξάπλωση του SARS-CoV-2 για να αποκτήσουμε ανοσία της αγέλης ως τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η ανοσία της αγέλης συμβαίνει όταν ένα μεγάλο μέρος μιας κοινότητας αποκτά ανοσία σε μια ασθένεια μέσω εμβολιασμών ή μέσω της μαζικής εξάπλωσης μιας ασθένειας, με αποτέλεσμα να προστατεύονται και τα υπόλοιπα μέλη της.

Κάποιοι λοιπόν ισχυρίστηκαν ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της διάδοσης, αλλά ότι ο κορωνοϊός θα πρέπει να αφεθεί να εξαπλωθεί.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι «επιστημονικά και ηθικά προβληματική».

Προς το παρόν, υπάρχουν περισσότερα από 37 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας. Είναι γνωστό ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Και όλα αυτά, ενώ έχουν ληφθεί αυστηρότατα μέτρα περιορισμού του ιού, lockdowns και χρήση μάσκας σε πολλές περιστάσεις.

Και ενώ εκατοντάδες εμβόλια βρίσκονται υπό ανάπτυξη, με αρκετά να βρίσκονται σε προχωρημένες δοκιμές, κανένα δεν έχει λάβει ακόμη διεθνή έγκριση για την κυκλοφορία του.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Δρ Tedros υπενθύμισε ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορωνοϊού –ακόμη και σε ασθενείς που αρρώστησαν ήπια- όπως και η ισχύς και η διάρκεια της ανοσοαπόκρισης σε όσους τον κόλλησαν παραμένουν άγνωστες – εν ολίγοις, δεν ξέρουμε τι άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα ακόμη και οι ασυμπτωματικοί, ούτε για πόσο καιρό αποκτούν ανοσία από τον κορωνοϊό.

«Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται προστατεύοντας τους ανθρώπους από έναν ιό, όχι εκθέτοντάς τους σε αυτόν», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ: «Ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας δεν χρησιμοποιήθηκε η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας, πόσο μάλλον μιας πανδημίας».

Ο επικεφαλής της ΠΟΥ πρόσθεσε ότι τα τεστ αντισωμάτων έδειξαν ότι μόλις το 10% των ανθρώπων είχαν εκτεθεί σε κορωνοϊό στις περισσότερες χώρες: «Το να αφήσουμε τον SARS-CoV-2 να κυκλοφορήσει ανεξέλεγκτα, σημαίνει ότι επιτρέπουμε άσκοπες λοιμώξεις, ταλαιπωρία και θανάτους», υπογράμμισε.