Ο κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει σε ορισμένες επιφάνειες ακόμη και για 28 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των οθονών των τηλεφώνων, των χαρτονομισμάτων και των επιφανειών από ανοξείδωτο χάλυβα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Virology Journal.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο ιός επέζησε περισσότερο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και είχε την τάση να διαρκεί περισσότερο σε μη πορώδεις και λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί και ο ανοξείδωτος χάλυβας, παρά σε πορώδεις και ανομοιόμορφες, όπως το βαμβάκι.

«Το να γνωρίζουμε πόσο καιρό ο ιός παραμένει βιώσιμος στις επιφάνειες μας επιτρέπει να προβλέψουμε και να μετριάσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την εξάπλωσή του και να κάνουμε καλύτερη δουλειά για την προστασία των συνανθρώπων μας», δήλωσε ο Larry Marshall, διευθύνων σύμβουλος της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας CSIRO της Αυστραλίας.

Σε θερμοκρασία δωματίου 20 oC ο κορωνοϊός μπορούσε να επιβιώσει 28 ημέρες σε λείες επιφάνειες. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ο χρόνος επιβίωσης μειώθηκε, ενώ στο βαμβάκι ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος μετά από 14 ημέρες.

Ωστόσο, η έρευνα διεξήχθη σε σκοτάδι, για την εξάλειψη της επίδρασης του υπεριώδους φωτός, το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαστηριακές συνθήκες μπορεί να μην παρομοιάζουν απόλυτα τον πραγματικό κόσμο. Τα αντικείμενα επίσης αφέθηκαν σταθερά, όμως τα κινητά και τα χαρτονομίσματα αγγίζονται συχνά, κάτι που θα μπορούσε να εξαλείψει τον ιό.

«Αυτό που βλέπουμε εμπειρικά, κλινικά, με την ιχνηλάτηση, είναι ότι η Covid-19 δεν εξαπλώνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω της αφής», δήλωσε ο Δρ Colin Furness, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο: «Είναι δυνατόν να μεταδοθεί ο ιός μέσω επιφανειών, αλλά δεν συμβαίνει πολύ συχνά».

Επιπλέον, η έρευνα εξέτασε πόσο διαρκεί ο ιός στις επιφάνειες, αλλά όχι πόσο καιρό μπορεί να είναι πραγματικά μολυσματικός: Ο ιός της γρίπη Α, για παράδειγμα, επιβιώνει σε επιφάνειες για 17 ημέρες, αλλά αρχίζει να αποσυντίθεται μόλις φύγει από το σώμα του ξενιστή.

«Πόσο καιρό ένας ιός μπορεί να επιβιώσει και να παραμείνει μολυσματικός εξαρτάται από τον τύπο του ιού, την ποσότητα, την επιφάνεια, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τον τρόπο εναπόθεσής του – για παράδειγμα, αν εναποτίθεται μέσω της αφής ή σταγονιδίων που εκπέμπονται από βήχα», σημείωσε Trevor Drew, διευθυντής του Κέντρο Ετοιμότητας Νοσημάτων της Αυστραλίας.

Άλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι η έρευνα θα μπορούσε να προκαλέσει «περιττό φόβο», διότι ο ιός εξαπλώνεται στους ανθρώπους κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων από τον βήχα και το φτέρνισμα, παρά από τις μολυσμένες επιφάνειες.

Στους 20 oC, ο χρόνος ημιζωής -ή ο χρόνος που απαιτείται για την εξάλειψη της μισής από την αρχική ποσότητα του ιού- στα χαρτονομίσματα ήταν περίπου 2,74 ημέρες. Μετά από 9 ημέρες, το 90% του ιού εξαφανίστηκε. Στο βαμβάκι, ο χρόνος ημίσειας ζωής ήταν 1,68 ημέρες και το 90% του ιού έφυγε μετά από περίπου 5,5 ημέρες.

Παρά τους περιορισμούς της, η έρευνα αποτελεί υπενθύμιση για την ανάγκη τακτικού και σχολαστικού πλυσίματος των χεριών και την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, ειδικά κατά τους ψυχρότερους μήνες.