Ένας άνδρας στις Ηνωμένες Πολιτείες νόσησε με Covid-19 για δεύτερη φορά, με τη δεύτερη λοίμωξη να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την πρώτη, όπως αναφέρουν οι γιατροί του: Ο 25χρονος χρειάστηκε νοσηλεία καθώς οι πνεύμονές του δεν μπορούσαν να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στο σώμα του. Ωστόσο, έχει πλέον αναρρώσει.

Οι επαναλοιμώξεις από τον κορωνοϊό παραμένουν σπάνιες, όμως, η περιπτωσιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα και τη διάρκεια της ανοσίας στον ιό.

Ο άντρας από τη Νεβάδα δεν είχε γνωστά προβλήματα υγείας ή προβλήματα στο ανοσοποιητικό που θα τον καθιστούσαν ιδιαίτερα ευάλωτο στην Covid-19.

Πώς και πότε εξελίχθηκε η περίπτωσή του
25 Μαρτίου – Πρώτο κύμα συμπτωμάτων, όπως πονόλαιμος, βήχας, πονοκέφαλος, ναυτία και διάρροια

18 Απριλίου – Θετικός στο τεστ για πρώτη φορά

27 Απριλίου – Τα αρχικά συμπτώματα υποχωρούν πλήρως

9 και 26 Μαΐου – Αρνητικά τεστ για τον ιό σε δύο περιπτώσεις

28 Μαΐου – Εμφανίζει πάλι συμπτώματα, αυτή τη φορά πυρετό, πονοκέφαλο, ζάλη, βήχα, ναυτία και διάρροια

5 Ιουνίου – Θετικός για δεύτερη φορά στο τεστ, υποξικός (με χαμηλό οξυγόνο στο αίμα) και δύσπνοια

Οι επιστήμονες λένε ότι ο ασθενής μολύνθηκε δύο φορές, όχι ότι η αρχική λοίμωξη έγινε αδρανής και στη συνέχεια να ανέκαμψε. Μια σύγκριση των γενετικών κωδικών του ιού που ελήφθησαν σε κάθε περίοδο συμπτωμάτων έδειξε ότι ήταν πολύ διακριτοί για να έχουν προκληθεί από την ίδια μόλυνση.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μια προηγούμενη λοίμωξη μπορεί να μην προστατεύει απαραίτητα από μελλοντικές μολύνσεις», δήλωσε ο Δρ Mark Pandori, από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα: «Η πιθανότητα επαναμόλυνσης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση της ανοσίας στην Covid-19».

Τόνισε ότι ακόμη και τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον ιό θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση, τις μάσκες προσώπου και το πλύσιμο των χεριών.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προβληματίζονται για το ακανθώδες ζήτημα της ανοσίας στον κορωνοϊό: Την αποκτούν όλοι όσοι μολυνθούν; Ακόμα και άτομα με πολύ ήπια συμπτώματα; Πόσο διαρκεί οποιαδήποτε προστασία; Οι ειδικοί δεν είναι προς το παρόν σίγουροι για τις απαντήσεις και συμβουλεύουν να τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας.