Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες στο Παρίσι και σε οκτώ άλλες πόλεις, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ταχεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Τρεις μέρες την προηγούμενη εβδομάδα, τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 20.000.

Το μέτρο -που θα ισχύει από τις 21:00 έως τις 06:00- θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο και θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε ο Πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξη και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Όμως και στη Γερμανία ανακοινώθηκε ότι μπαρ και εστιατόρια σε περιοχές υψηλότερου κινδύνου θα πρέπει να κλείνουν νωρίτερα. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε τους αυστηρότερους περιορισμούς, καθώς η χώρα κατέγραψε την περασμένη Τετάρτη περισσότερες από 5.000 νέες μολύνσεις για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Την Πέμπτη, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και πάλι, με 6.638 κρούσματα – το υψηλότερο νούμερο ημερησίων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, σε περιοχές όπου τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 50 ανά 100.000 κατοίκους, μπαρ και εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν έως τις 23:00, ενώ οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 10 άτομα, από δύο διαφορετικά νοικοκυριά.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν νέους περιορισμούς για την καταπολέμηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας: Ένα μερικό lockdown έχει τεθεί σε ισχύ στην Ολλανδία, με τα καφέ και τα εστιατόρια να κλείνουν εντελώς και την πώληση αλκοόλ να απαγορεύεται μετά τις 8 το απόγευμα.

Στην Καταλονία της Ισπανίας, μπαρ και εστιατόρια θα κλείσουν επίσης για 15 ημέρες από την Πέμπτη.

Η Τσεχία έκλεισε όχι μόνο τα μπαρ, αλλά και τα σχολεία. Έχει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με 581,3 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

Χθες, η Ιταλία ανακοίνωσε 7.332 νέα κρούσματα, τα περισσότερα από τότε που ξεκίνησε μαζικούς ελέγχους στον πληθυσμό.

Η Πολωνία ανέφερε 116 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες -τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας- και ένα νέο ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων, με 6.526 λοιμώξεις.

Βέλγοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν συνεχιστούν τα τρέχοντα ποσοστά κρουσμάτων και τα 2.000 κρεβάτια εντατικής θεραπείας της χώρας θα μπορούσαν να γεμίσουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου