Η Ιταλία ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετά τη νέα αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Φορώντας της μάσκα του, ο πρωθυπουργός της χώρας Giuseppe Conte δήλωσε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ότι τα μέτρα ήταν απαραίτητα «για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown» – το προηγούμενο διήρκεσε από τις 9 Μαρτίου έως τις 18 Μαΐου, καθώς η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία: Έχει καταγράψει 414.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 36.500 θανάτους – μόνο η Μεγάλη Βρετανία έχει περισσότερους στην Ευρώπη.

Οι δήμαρχοι θα αποκτήσουν εξουσία για το κλείσιμο δημόσιων χώρων μετά τις 21:00. Τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια θα ξεκινούν αργότερα και ενθαρρύνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, αλλά μετά τις 18:00 θα επιτρέπονται μόνο καθισμένοι πελάτες, έως έξι άτομα ανά τραπέζι. Τοπικά συνέδρια και φεστιβάλ αναβάλλονται, τα ερασιτεχνικά αθλήματα όπου υπάρχει επαφή θα σταματήσουν, ενώ γυμναστήρια και πισίνες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα υγειονομικά πρωτόκολλα εντός επτά ημερών.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση σε όλη την Ευρώπη, αν και πρέπει να λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι πλέον πραγματοποιούνται πολύ περισσότερα τεστ: Η Γαλλία σημείωσε αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων το Σάββατο, με 32.427 κρούσματα, ενώ άλλα 30.000 καταγράφηκαν την Κυριακή. Σε εννέα μεγάλες γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους και το Παρίσι, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 06:00.

Από σήμερα, όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Βέλγιο θα είναι κλειστά για τέσσερις εβδομάδες, ενώ θα ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:00 έως τις 05:00 και απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ μετά τις 20:00. «Γνωρίζω πλήρως ότι αυτά τα μέτρα είναι πολύ, πολύ αυστηρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρα Alexander De Croo: «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες, αλλά πρέπει να λάβουμε αυτά τα μέτρα για να αποφύγουμε το χειρότερο».

Η Ελβετία αντέδρασε στην απότομη αύξηση των λοιμώξεων καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους από σήμερα. Απαγορεύεται επίσης η συγκέντρωση περισσότερων από 15 ατόμων.

Η Τσεχία θα περιμένει δύο εβδομάδες προτού αποφασίσει εάν απαιτείται πλήρες lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, παρότι αυτή τη στιγμή έχει το υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων στην Ευρώπη, ενώ έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του τομέα του τουρισμού και έχει εφαρμόσει εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα σχολεία.

Η Γερμανία σημείωσε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων το Σάββατο και η καγκελάριος Angela Merkel έκανε έκκληση στους πολίτες να μένουν στο σπίτι τους όσο γίνεται και να αποφύγουν τα ταξίδια αν είναι δυνατόν.