Όσον αφορά τον ύπνο, γνωρίζαμε έως τώρα ότι οι άνθρωποι ήταν είτε «πρωινοί τύποι» –που πετάγονται εύκολα από το κρεβάτι τα χαράματα γεμάτοι ενέργεια- είτε «κουκουβάγιες» – που σηκώνονται το μεσημέρι και μένουν ξύπνιοι έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Τώρα όμως, μαθαίνουμε ότι μπαίνουν και άλλα… είδη του ζωικού βασιλείου στο παιχνίδι!

Σύμφωνα με μια νεότερη θεωρία της ψυχολογίας του ύπνου ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του χρονότυπο: ο όρος περιγράφει την «κιρκάδια τυπολογία», δηλαδή τις ατομικές διαφορές στη δραστηριότητα και την εγρήγορση το πρωί και το βράδυ που έχει ο καθένας μας.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί χρονότυποι, όπως λέει η Αυστραλή ειδική ύπνου Olivia Arezzolo, στον καθένα από τους οποίους έχει δοθεί το όνομα ενός ζώου, για εύκολη απομνημόνευση: σε αυτή την περίπτωση, αντί για κοκόρια και κουκουβάγιες, έχουμε αρκούδες, λύκους, λιοντάρια και δελφίνια.

Οι αρκούδες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τον μισό πληθυσμό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλλον βαρετά, ακολουθούν τον κύκλο του ήλιου, σηκώνονται με την ανατολή και το βράδυ η εγρήγορσή τους πέφτει, καθώς τείνουν να κοιμούνται και νωρίς. Επίσης, τα επίπεδα ενέργειάς τους πέφτουν αμέσως μετά το γεύμα.

Οι λύκοι από την άλλη, προτιμούν να ξυπνούν αργά και είναι πιο ενεργητικοί τη νύχτα – με τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 12, μάλλον δεν περνάνε και την καλύτερή τους φάση αυτήν την περίοδο!

Τα λιοντάρια σηκώνονται νωρίς, δουλεύουν πυρετωδώς όλο το πρωί, ξεκουράζονται μετά το μεσημέρι και βρίσκονται στο κρεβάτι την ώρα που οι λύκοι βγαίνουν από το σπίτι για να διασκεδάσουν.

Τα δελφίνια είναι από τα πιο συμπαθητικά και έξυπνα θηλαστικά, όμως οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία ύπνου είναι οι πιο άτυχοι: Δεν κάνουν καλό ύπνο, με αποτέλεσμα να είναι συχνά ευερέθιστοι και να δυσκολεύονται να εργαστούν και να συγκεντρωθούν μετά το απόγευμα. Η Arezzolo λέει ότι αντιπροσωπεύουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον χρονότυπό μας; Όχι, αλλά η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ και η απομάκρυνση του κινητού τηλεφώνου από το κρεβάτι θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα, ανεξάρτητα από το… ζώο που κρύβετε μέσα σας.