Επιστήμονες από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας καθηγητής, έχουν αναπτύξει ένα τεστ για Covid-19 που μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε 5 λεπτά ή και λιγότερο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.
Η ταχύτητα των αποτελεσμάτων σημαίνει ότι το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις, αεροδρόμια και μέρη όπου γίνονται συναυλίες, για τη δημιουργία χώρων χωρίς κορωνοϊό, ανέφερε η ανακοίνωση. Η δημιουργία τεστ ταχέων αποτελεσμάτων θεωρείται σημαντικό βήμα στην επιστροφή στην προ-πανδημίας κανονικότητα.
Οι ερευνητές ελπίζουν να αρχίσουν να παράγουν το τεστ στις αρχές του 2021 και να διαθέτουν μια εγκεκριμένη συσκευή στην αγορά εντός έξι μηνών.
«Σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες που ανιχνεύουν μια καθυστερημένη απόκριση αντισωμάτων ή που απαιτούν δαπανηρή, κουραστική και χρονοβόρα προετοιμασία του δείγματος, η μέθοδος μας ανιχνεύει γρήγορα άθικτα σωματίδια ιού. Αυτό σημαίνει ότι ο εντοπισμός είναι απλός, εξαιρετικά γρήγορος και οικονομικός», δήλωσε ο Έλληνας καθηγητής βιοφυσικής Αχιλλέας Καπανίδης.
Το τεστ μπορεί να είναι διαθέσιμο εγκαίρως ώστε να βοηθήσει τις χώρες να διαχειριστούν την πανδημία τους χειμερινούς μήνες.
«Σημαντική ανησυχία για τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες είναι οι απρόβλεπτες συνέπειες της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2 μαζί με άλλους εποχικούς αναπνευστικούς ιούς. Έχουμε δείξει ότι το τεστ μας μπορεί να κάνει αξιόπιστα διάκριση μεταξύ διαφορετικών ιών σε κλινικά δείγματα, μια εξέλιξη που προσφέρει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στην επόμενη φάση της πανδημίας», δήλωσε η Δρ Nicole Robb, από την Ιατρική Σχολή του Γουόργουικ.
Η Siemens Healthineers ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός γρήγορου τεστ αντιγόνων, που θα μπορούσε να δίνει αποτέλεσμα σε 15 λεπτά. Το τεστ χρησιμοποιεί ρινοφαρυγγικό στυλεό, αλλά δεν θα απαιτεί ανάλυση σε εργαστήριο, δήλωσε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.
«Αυτό το γρήγορο τεστ αντιγόνων καθιστά τις εξετάσεις για την ύπαρξη κορωνοϊού διαθέσιμες σε περισσότερα άτομα και σε μια ευρύτερη ποικιλία συνθηκών – ιδιαίτερα σε μέρη που πρέπει να γίνουν τεστ γρήγορα, όπως αεροδρόμια ή που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε εργαστηριακούς πόρους, όπως τα σχολεία», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η εταιρεία δήλωσε ότι ενδέχεται να υποβάλει σύντομα αίτηση για έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).