Τα 667 έφτασαν τα χθεσινά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας και όλα δείχνουν ότι τα σημερινά θα είναι ακόμη περισσότερα, σηματοδοτώντας ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια δύσκολο φάση της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης «η επιδημία COVID-19 στα πλαίσια του δεύτερου κύματος, τις τελευταίες ημέρες δείχνει σαφή σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση και επέμενε τις τελευταίες ημέρες σταθερά πάνω από 400. Σήμερα, για πρώτη φορά βλέπουμε πάνω από 600 διαγνώσεις ανά ημέρα και ο κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει ανέλθει σε 7-8 ανά ημέρα. Το κρίσιμο σημείο του συστήματος Υγείας, δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που είναι διασωληνωμένοι, παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 80.

Η δυναμική αύξησης που βλέπουμε, ωστόσο, εντός των τελευταίων περίπου 7 ημερών έχει σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία. Κατ’ αρχάς, η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται.

Ενδεικτικά, το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε Περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά.

Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Παρόλα αυτά την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της στην επιδημία, υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να κατέχουν σχετικά χαμηλά επίπεδα, με την ηλικιακή ομάδα των 1-18 να παραμένει σε ποσοστό 40% με 50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και την ηλικιακή ομάδα των 65+ να βρίσκεται μεσοσταθμικά με 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, θα θέλαμε να απευθύνουμε ειδική έκκληση στο νεαρό πληθυσμό 18-40 να προσέχει ιδιαίτερα, να χρησιμοποιεί τη μάσκα και να αποφεύγει τον συγχρωτισμό με άτομα που δεν ανήκουν στον στενό κοινωνικό τους κύκλο».