Μετά τα 865 επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες -αριθμό ρεκόρ για τη χώρα και υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα- ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό ανανεώθηκε, με πέντε περιφερειακές ενότητες να αλλάζουν κατηγορία επιτήρησης.

Η Καστοριά, που είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, γίνεται η δεύτερη περιφέρεια που περνάει στο Επίπεδο 4 -αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)-, ενώ Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα και Σέρρες περνούν στο Επίπεδο 3 – αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί). Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την περιφέρεια Ιωαννίνων, η οποία παραμένει στο Επίπεδο 3, αλλά είναι οριακά να περάσει στο 4. Δείτε εδώ τον χάρτη με το επίπεδο επιτήρησης ανά περιφέρεια.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά κρίσιμη» και έκανε έκκληση «στους κατοίκους της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Βοιωτίας, των Σερρών και των Ιωαννίνων όπου παρατηρείται επιθετικότατη αύξηση του ιικού φορτίου, να παραμείνουν σε εγρήγορση. Μαζί με τους Περιφερειάρχες και τους αιρετούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ανακοπής του ρυθμού μετάδοσης. Μια προσπάθεια που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται η συμμετοχή, η συνέργεια όλων μας. Έχουμε κάνει μια σπουδαία προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, μια προσπάθεια που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι ένας: εφαρμόζουμε όλοι μας τα μέτρα. Είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα σε κάθε περιοχή, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

Η Αττική παραμένει στο «πορτοκαλί», συνεχίζοντας να καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα (331 εχθές), έχοντας βεβαίως και τον μεγαλύτερο πληθυσμό από τις άλλες περιφέρειες. Στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα ήταν 181, όμως οι ειδικοί ανησυχούν καθώς η άνοδος είναι μεγάλη και παρατηρείται μεγάλη αύξηση και στην παρουσία του ιού στα λύματα της πόλης. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ η μέση ηλικία των κρουσμάτων στη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τα 37 χρόνια, στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος πέφτει στα 28 χρόνια.

Θέλοντας να τονίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα το απόγευμα, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινώσει νέα μέτρα, όπως καθολική χρήση μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Δείτε εδώ τα μέτρα που ισχύουν ανά επίπεδο επιτήρησης.