Όπως ακούμε συχνά, όταν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό, ιχνηλατούνται οι κοντινές επαφές του, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί και εκείνοι. Όμως ποιοι θεωρούνται κοντινές επαφές ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος;

Έως τώρα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ήταν τα άτομα που ήρθαν σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων με το άτομο που είχε μολυνθεί για τουλάχιστον 15 συνεχόμενα λεπτά. Όμως πλέον, ο ορισμός του CDC έχει αλλάξει: Άτομα που έχουν σύντομες, αλλά επανειλημμένες επαφές με άτομα που μεταφέρουν τον κορωνοϊό που προκαλεί την Covid-19 ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν οι ίδιοι, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες.

Η αλλαγή αυτή επεκτείνει σημαντικά τον ορισμό του ποιος είναι «στενή επαφή» κάποιου που έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, καθώς τώρα φαίνεται ότι ένα άτομο κινδυνεύει από λοίμωξη ακόμη και εάν έχει βρεθεί συνολικά για 15 λεπτά κοντά σε ένα κρούσμα εντός 24 ωρών.

Το CDC άλλαξε τον ορισμό της στενής επαφής μετά από έρευνα για έξαρση του ιού σε φυλακή στο Βερμόντ. Εκεί, ένας 20χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος μολύνθηκε μετά από 22 σύντομες αλληλεπιδράσεις -περίπου ενός λεπτού η καθεμία- με άτομα που αργότερα αποδείχθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος πέρασε περίπου 17 λεπτά με άτομα που είχαν μολυνθεί αλλά ήταν ασυμπτωματικά κατά τη διάρκεια της οκτάωρης βάρδιάς του, όπως προέκυψε από εξέταση του κλειστού κυκλώματος βίντεο που κατέγραψε τις αλληλεπιδράσεις του με τους κρατουμένους.

Ο υπάλληλος φορούσε υφασμάτινη μάσκα και προστατευτικό ματιών κατά τη διάρκεια όλων των αλληλεπιδράσεών του. Οι κρατούμενοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή φορούσαν επίσης μάσκα κατά τη διάρκεια των περισσότερων συναντήσεων, με εξαίρεση μερικές επαφές με ανθρώπους που στεκόταν στην πόρτα του κελιού τους ή στο γυμναστήριο της φυλακής.

«Το CDC βασίζεται στην επιστήμη και σε δεδομένα, κατά συνέπεια, καθώς λαμβάνουμε περισσότερα δεδομένα για να κατανοήσουμε την Covid-19, θα συνεχίσουμε να τα ενσωματώνουμε στις συστάσεις μας», δήλωσε ο διευθυντής του CDC Robert Redfield, MD.

Όπως όλοι οι αντίστοιχοι οργανισμοί υγείας, το CDC συνιστά τη χρήση μάσκας, την κοινωνική αποστασιοποίηση και το συχνό πλύσιμο των χεριών ως βασικές μεθόδους για την πρόληψη της μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.