Τα 882 έφτασαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού χθες στη χώρα, εκ των οποίων 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28216, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. Τα 3728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Καταγράφηκαν επίσης 15 ακόμα θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων της Covid-19 στη χώρα στους 549. 205 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε απάντηση στο νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του χθες το απόγευμα ανακοίνωσε δύο επιπλέον μέτρα για τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης (πορτοκαλί) και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο) για τον νέο κορωνοϊό: από τις 6 το πρωί του Σαββάτου δεν θα επιτρέπεται σε αυτές τις περιοχές η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 τα ξημερώματα ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε στο μήνυμά του: «Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό «lockdown», απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά. Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας».

«Δεν σας ζητώ να κάνετε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από αυτό που κάναμε την άνοιξη, όταν η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Και τώρα, όπως και τότε, είμαστε δίπλα-δίπλα. Μία ενωμένη ομάδα 10 εκατομμυρίων. Αλλά, ακριβώς όπως γίνεται σε κάθε ομάδα, ο καθένας -Πολιτεία και πολίτες- έχει τον ρόλο του. Ένας- ένας και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε ξανά», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.