Γνωρίζουμε καλά ότι ο κορωνοϊός «προτιμά» τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες. Μια ματιά στα στατιστικά των κρουσμάτων στη χώρα μας, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές: το 55,7% είναι άνδρες και το 44,3% γυναίκες. Πολλοί επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό και τώρα έχουμε έναν από τους λόγους.

Οι γυναίκες λοιπόν μπορεί να είναι λιγότερο ευάλωτες στον νέο κορωνοϊό, επειδή είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με την τακτική της κοινωνικής αποστασιοποίησης, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε οκτώ διαφορετικές χώρες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο διαπίστωσε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, τόσο στον αριθμό των ανθρώπων που συμφώνησαν ότι η Covid-19 ήταν μια σοβαρή απειλή για την υγεία, όσο και στον αριθμό των ατόμων που συμφώνησαν με τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλάμβανε απαντήσεις από 22.000 άτομα.

Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, το 59% των γυναικών θεώρησε ότι ο κορωνοϊός ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ μόνο το 49% των ανδρών ένιωθε το ίδιο. Επίσης, ήταν περισσότερες οι γυναίκες που συμφωνούσαν με την πολιτική των μέτρων και την τήρησή τους.

Αν και ο αριθμός των ατόμων που συμμορφώνονταν με τα μέτρα μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα στη Γερμανία, το χάσμα μεταξύ των φύλων παρέμενε, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences. Δύο από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Vincenzo Galasso και η Paola Profeta, συνεργάζονται το Εργαστήριο Κρίσης Covid-19 του Πανεπιστημίου Bocconi στο Μιλάνο της Ιταλίας.

«Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών σχετίζονται με συμπεριφορές που χρησιμεύουν για την προστασία άλλων κυρίως, όπως ο βήχας στον αγκώνα, σε αντίθεση με εκείνες που μπορούν να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους άλλους», δήλωσε η Δρ Profeta σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών ήταν μικρότερες μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών, καθώς και ατόμων που είχαν άμεση έκθεση στην πανδημία. Οι διαφορές μειώνονταν με την πάροδο του χρόνου, εάν οι άνδρες και οι γυναίκες εκτίθονταν στην ίδια ροή πληροφοριών.

Ο Δρ Galasso σημείωσε ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει, επομένως, να σχεδιάσουν μια διαφοροποιημένη επικοινωνία ανάλογα το φύλο, εάν θέλουν να αυξήσουν τη συμμόρφωση των ανδρών στα μέτρα».