Μπορεί τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο στην Ελλάδα να έφτασαν τα 935, σημειώνοντας αριθμό-ρεκόρ για τη χώρας μας, όμως δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε τέτοιες… επιδόσεις.

Σε ευρωπαϊκό έδαφος, οι Γάλλοι έμειναν άναυδοι ακούγοντας την ίδια μέρα να εκτοξεύονται τα κρούσματα στη χώρα κατά 52.000, ενώ την Παρασκευή είχαν σημειωθεί άλλες 45.000 λοιμώξεις. Το νούμερο του Σαββάτου αποτελεί το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας.

Το δικό της ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων έσπασε και η Ολλανδία πριν από μερικές ημέρες, καταγράφοντας 9.271 λοιμώξεις. Η «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βέλγιο και η πρωτεύουσά του, οι Βρυξέλλες, αποδεικνύεται και καρδιά της πανδημίας, με αριθμό-ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα – 13.227.

Στην Ισπανία και την Ιταλία, τις χώρες που χτυπήθηκαν σκληρά από τον νέο κορωνοϊό την άνοιξη, οι αριθμού δεν έχουν φτάσει πρωτόγνωρα επίπεδα, αλλά τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε λίγες δεκάδες χιλιάδες, με τις κυβερνήσεις να παίρνουν αυστηρότατα μέτρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεπεράσει άλλο ένα ορόσημο στην πανδημία της Covid-19 την Παρασκευή, καταγράφοντας περισσότερα από 83.757 νέα κρούσματα, σημειώνοντας ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων – το παλιό ρεκόρ, που κρατούσε από τα μέσα Ιουλίου, ήταν μικρότερο κατά 6.000 λοιμώξεις, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ένας επιδημιολόγος προβλέπει ότι ο αριθμός των περιπτώσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Θα φτάσουμε εύκολα εξαψήφιο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων», δήλωσε ο επιδημιολόγος Michael Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα: «Οι θάνατοι θα αυξηθούν κατακόρυφα τις επόμενες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, ακολουθώντας την αύξηση των κρουσμάτων».

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, έχουν αναφερθεί σχεδόν 8,5 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδόν 225.000 θάνατοι.

Ενώ η εκτεταμένη διενέργεια τεστ θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει την αύξηση των κρουσμάτων, το ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων αυξάνεται επίσης, γεγονός που δείχνει όντως αύξηση των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορωνοϊό. Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins λέει ότι ο μέσος όρος επτά ημερών για θετικά τεστ είναι 5,8% – από 4,5% που ήταν στις ΗΠΑ την πρώτη Οκτωβρίου.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή αυτής της πανδημίας, ιδιαίτερα στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε συνέντευξη Τύπου: «Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σκληροί και ορισμένες χώρες βρίσκονται σε επικίνδυνο δρόμο».