Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer περιλαμβάνει πλέον και έφηβους στις κλινικές δοκιμές για το υπό δοκιμή εμβόλιο κατά του Covid-19, επεκτείνοντας το ηλικιακό εύρος των εθελοντών που συμμετέχουν σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Η εταιρεία μείωσε αρχικά την ηλικία των συμμετεχόντων στα 16 έτη και αυτή την εβδομάδα έγινε ο πρώτος εμβολιασμός 12χρονου στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων του Σινσινάτι.

Οι εμπειρογνώμονες εμβολιασμών και οι παιδίατροι εκφράζουν μικτές αντιδράσεις: Μερικοί λένε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να περιμένουν έως ότου τα εμβόλια εγκριθούν για χρήση σε ενήλικες, αλλά άλλοι λένε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές εμβολίων μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων.

«Αν ήμουν μέλος του FDA (σ.σ. η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων), θα ήθελα σίγουρα να είμαι πεπεισμένος για την ασφάλεια ενός εμβολίου, προτού εγκρίνω τη χρήση του σε παιδιά», δήλωσε ο Cody Meissner, MD, ειδικός παιδικών λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Παίδων Tufts.

Τα χαρακτηριστικά της νόσου μπορεί να είναι διαφορετικά στα παιδιά, σημείωσε, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κλινική δοκιμή ταυτόχρονα σε ανηλίκους και ενηλίκους. Ωστόσο, άλλοι υποστήριξαν ότι η φετινή καταστροφική πανδημία απαιτεί διαφορετικά πρωτόκολλα, που θα επέτρεπαν σε εφήβους να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές «το συντομότερο δυνατό».

«Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε θανάτους παιδιών. Αυτή είναι η δουλειά μας ως παιδίατροι, να κάνουμε θόρυβο και να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι μας προσέχουν», δήλωσε η Barbara Pahud, MD, ερευνήτρια λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Children’s Mercy Hospital.

Πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά έχουν προσβληθεί από Covid-19 στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν χωρίς σοβαρά συμπτώματα, αλλά κάποια έχουν πεθάνει και πολλά πιθανώς να έχουν μεταδώσει τον κορωνοϊό στους γονείς, τους παππούδες ή τους δασκάλους τους.

«Είναι κάτι που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στον κόσμο μας, οπότε μας δίνει έναν ακόμη πιο ισχυρό λόγο για να θέλουμε να δοκιμάσου το εμβόλιο τώρα», δήλωσε ο Robert Frenck Jr., MD, διευθυντής έρευνας εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Παίδων του Σινσινάτι. Ο ερευνητής χορήγησε τα πρώτα εμβόλια Pfizer σε ανηλίκους την περασμένη εβδομάδα, όπως και το εμβόλιο στον 12χρονο, ο οποίος είναι ο νεότερος εθελοντής μέχρι στιγμής. Ο Δρ Frenck είπε ότι έχει παρατηρήσει λίγες παρενέργειες, με τις πιο συνηθισμένες να περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκό πόνο στο σημείο της ένεσης και πόνους στις αρθρώσεις για μερικές ημέρες.