Η κατάσταση με την πανδημία στο Βέλγιο πλησιάζει σε απελπιστικό επίπεδο – τόσο, που στη Λιέγη ζητήθηκε από γιατρούς να συνεχίσουν να εργάζονται, παρότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό (αν και χωρίς συμπτώματα), εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το ένα τέταρτο του ιατρικού προσωπικού είναι άρρωστο με Covid-19. Έτσι, δέκα νοσοκομεία ζήτησαν από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να συνεχίσει να εργάζεται ακόμα και αν έχουνε μολυνθεί με τον ιό, αρκεί να μην έχουν συμπτώματα.

Ο Δρ Philippe Devos, επικεφαλής της Ένωσης Ιατρικών Συνδικάτων του Βελγίου, δήλωσε στο BBC ότι δεν είχαν άλλη επιλογή, για να αποτρέψουν την κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος που θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες μέρες. Ο γιατρός αναγνώρισε βεβαίως ότι υπάρχει προφανής κίνδυνος μεταφοράς του ιού από το προσωπικό σε ασθενείς.

Ένας στους τρεις ανθρώπους που κάνουν τεστ είναι θετικός στον κορωνοϊό στην πόλη που βρίσκεται στα ανατολικά του Βελγίου. Τα νοσοκομεία μεταφέρουν ασθενείς αλλού και ακυρώνουν μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση του υπουργού Υγείας Frank Vandenbroucke ότι η χώρα ήταν κοντά σε «τσουνάμι» λοιμώξεων και ότι οι Αρχές «δεν ελέγχουν πλέον τι συμβαίνει».

Η απόφαση που δείχνει ξεκάθαρα την απελπισία των Αρχών της χώρας λαμβάνεται καθώς κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα λοιμώξεων. Στις Βρυξέλλες, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί, όλα τα καταστήματα κλείνουν στις 8 το βράδυ, η χρήση μάσκας είναι παντού υποχρεωτική, ενώ θέατρα, κινηματογράφοι και γυμναστήρια έχουν κλείσει μέχρι νεοτέρας.

Σε μια συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέφεραν ότι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οδηγίες για παραμονή στο σπίτι ή ακόμη και lockdown σε εθνικό επίπεδο ίσως απαιτηθούν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων: «Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ πίσω από τον ιό στην Ευρώπη, οπότε το να τον ξεπεράσουμε θα απαιτήσει σοβαρή επιτάχυνση σε αυτό που κάνουμε», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, Δρ Mike Ryan.