Οι ημερήσιοι θάνατοι από την Covid-19 στην Ευρώπη αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Δρ Margaret Harris, δήλωσε ότι η Γαλλία, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Ρωσία ήταν οι χώρες στις οποίες οφείλεται η άνοδος των κρουσμάτων στη Γηραιά Ήπειρο που αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο.

«Η ανησυχία μας είναι ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία αρχίζουν τώρα να γεμίζουν με πολύ άρρωστους ανθρώπους», προειδοποίησε η Δρ Harris.

Η Ρωσία ανέφερε χθες 320 θανάτους –αριθμό-ρεκόρ για τη χώρα-, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 26.589. Υπήρξε επίσης μια απότομη αύξηση στην Ιταλία, με 221 θανάτους να ανακοινώνονται τις τελευταίες 24 ώρες. Στην Αυστρία, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους 1.000 πριν από μερικές μέρες.

Η Ρωσία έχει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία. Κατέγραψε άλλες 16.550 μολύνσεις μόνο την Τρίτη και οι Αρχές έχουν πλέον καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προσώπου σε όλα τα πολυσύχναστα μέρη.

Ενώ οι λοιμώξεις αυξήθηκαν επίσης στην Ιταλία, σε σχεδόν 22.000 τις τελευταίες 24 ώρες, αξιωματούχοι υγείας διευκρίνισαν ότι έχουν επίσης αυξηθεί τα τεστ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές πόλεις σε ολόκληρη την Ιταλία το βράδυ της Δευτέρας ενάντια σε έναν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων.

Στο Βέλγιο, ζητήθηκε από γιατρούς να συνεχίσουν να εργάζονται, ακόμη και αν έχουν τον ιό, επειδή το σύστημα υγείας κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Η Δρ Harris ανέφερε ότι «Σε ολόκληρη την Ευρώπη βλέπουμε μια έντονη και πραγματικά ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων». Τα καθημερινά κρούσματα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι αυξήθηκαν κατά «σχεδόν 40%».

«Παρά την καλύτερη διαχείριση της χωρητικότητας των νοσοκομείων, σε πολλές χώρες οι κλίνες γεμίζουν γρήγορα», προειδοποίησε.

Η Δρ Harris είπε ότι η αποτελεσματικότητα των νέων περιορισμών που επιβάλλονται σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη θα φανεί σε δύο εβδομάδες: «Θα δούμε μείωση των περιπτώσεων, αλλά δεν όχι εν μία νυκτί», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Στην ερώτηση εάν το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι χειρότερο από το πρώτο, απάντησε: «Θα δούμε ένα διαφορετικό είδος κορύφωσης. Τα καλά νέα είναι ότι στα νοσοκομεία γνωρίζουν πολύ καλύτερα τι συμβαίνει. Από την άλλη, έχουν αποκτήσει αυτήν την εμπειρία δουλεύοντας απίστευτα σκληρά για πολύ καιρό και γνωρίζουν επίσης ότι αυτό που πρόκειται να αντιμετωπίσουν θα είναι ζοφερό.

»Το άλλο θετικό από μια άποψη είναι ότι οι πολύ μεγάλοι αριθμοί που βλέπουμε είναι σε ομάδες που στην ιδανική περίπτωση δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά, σε νεότερους ανθρώπους. Αυτοί οι δύο παράγοντες υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να μην δούμε την τρομερή αύξηση των θανάτων που είδαμε τον Απρίλιο», κατέληξε η Δρ Harris.