Επιστήμονες στη Βραζιλία έχουν συνδέσει την άρνηση να ακολουθήσει κάποιος τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας, με αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.

Η έρευνά τους ήταν η πρώτη του είδους της στη Λατινική Αμερική και έλεγξε πάνω από 1.500 άτομα ηλικίας 18-73 ετών.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο, οι επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν τον «συναισθηματικό συντονισμό» των συμμετεχόντων -την παρόρημησή τους να αντιδράσουν με βάση συναισθήματα που τους προκαλούνται από άλλο άτομο. Μέσω αυτού, έθεσαν μια σειρά ερωτήσεων προσωπικότητας σχετικά με το πόσο συγκεκριμένες δηλώσεις αντιπροσωπεύουν τη συμπεριφορά τους, σε μια κλίμακα.

Στο ερωτηματολόγιο υπήρχαν επίσης ερωτήσεις για τη συμμόρφωση με τα μέτρα περιορισμού της Covid-19, όπως η χρήση μάσκας.

Όταν αναλύθηκαν τα στοιχεία από τα ερωτηματολόγια, εντοπίστηκαν δύο προφίλ: ένα αντικοινωνικό που αντιστεκόταν στα μέτρα ασφαλείας για την Covid-19 και ένα ενσυναίσθησης που ακολουθούσε τα μέτρα.

Το αντικοινωνικό προφίλ συνδέθηκε με υψηλότερες βαθμολογίες στα ερωτήματα προσωπικότητας που σχετίζονται με «εχθρότητα, παρορμητικότητα, ανευθυνότητα, χειραγώγηση και ανάληψη κινδύνου», αντικοινωνικά χαρακτηριστικά τα οποία, σύμφωνα με την έρευνα, «είναι συνήθως παρόντα σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας (ASPD)». Αυτή η ομάδα είχε επίσης χαμηλότερες βαθμολογίες στον συναισθηματικό συντονισμό.

Το προφίλ ενσυναίσθησης έδειξε υψηλότερες βαθμολογίες στον συναισθηματικό συντονισμό και χαμηλότερες βαθμολογίες στα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ASPD.

Η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα ελπίζει ότι τα στοιχεία τους θα βοηθήσουν στη χάραξη καλύτερων επικοινωνιακών στρατηγικών για την πανδημία: «Μπορούν να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις με στόχο μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συνεπώς συμμόρφωση με τα μέτρα», εξήγησε η ομάδα.

Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρίες για τη χρήση μάσκας σε όλο τον κόσμο, η αποτελεσματικότητά τους εξακολουθεί να αποδεικνύεται σε όλο και περισσότερες μελέτες. Μια διεθνής έκθεση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 172 έρευνες σε 16 χώρες, διαπίστωσε ότι φορώντας μάσκα προσώπου υπάρχει μόλις 3% πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος με τον νέο κορωνοϊό.