Παρά τις ελπίδες των ευρωπαίων ηγετών για αποφυγή των lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η μία χώρα μετά την άλλη προχωρούν σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα υπό το βάρος των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson ήταν ο τελευταίο που το Σάββατο ανακοίνωσε σε ένα μάλλον δραματικό διάγγελμα ότι η Αγγλία θα μπει σε lockdown από τις 5 Νοεμβρίου και για τέσσερις εβδομάδες, διαφορετικά αναμένονται χιλιάδες νεκροί καθημερινά. Είναι λιγότερο αυστηρό από εκείνου του Μαρτίου, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ανοιχτά.

Ο Johnson προσπάθησε επί μακρόν να αποφύγει τα νέα μέτρα για την Αγγλία, επιμένοντας σε πιο ήπιες ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα, όμως οι επιστημονικοί του σύμβουλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μειώνουν αρκετά τις λοιμώξεις, δημιουργώντας τον κίνδυνο μεγάλης επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας.

Η ανακοίνωση του Βρετανού Πρωθυπουργού ήρθε την ημέρα που το σύνολο των βρετανικών κρουσμάτων ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Angela Merkel δεσμεύτηκε να κάνει «όλα όσα είναι απαραίτητα» για να μετριάσει τον αντίκτυπο στην οικονομία του μερικού lockdown που ισχύει. Τα νέα μέτρα κλείνουν μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτά τα σχολεία. Η Γερμανία βρίσκεται σε «δραματική κατάσταση», με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να πλησιάζουν στο όριό τους και τις Αρχές να δυσκολεύονται στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Ο προσωπάρχης της Merkel, Helge Braun, δήλωσε ότι οι περιορισμοί θα αρθούν μόνο εάν τα κρούσματα μειωθούν κάτω από 50 ανά 100.000 κατοίκους, επιτρέποντας την αποτελεσματική ιχνηλάτηση – αυτή τη στιγμή τα κρούσματα βρίσκονται στα 114,6 ανά 100.000.

Στη γειτονική Αυστρία, ένα μερικό lockdown ξεκινά την Τρίτη, παρόμοιο με εκείνο της Γερμανίας, με ανοιχτά σχολεία και περιορισμούς στις μετακινήσεις τη νύχτα.

Στην Ιταλία, ο Πρωθυπουργός Giuseppe Conte σχεδιάζει περαιτέρω περιορισμούς, που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα. Πιθανότατα θα απαγορευτούν τα ταξίδια μεταξύ περιοχών και θα κλείνουν τα εμπορικά κέντρα τα σαββατοκύριακα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπως τα τοπικά lockdown σε περιοχές με μεγαλύτερο πρόβλημα όπως το Μιλάνο και η Νάπολη – θα αποφασιστούν από τις περιφερειακές αρχές. Αυτή η στρατηγική βρίσκει αντίσταση από ορισμένους κυβερνήτες που υποστηρίζουν ότι εάν είναι απαραίτητο ένα lockdown, θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη χώρα. Η Ιταλία ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 μ.μ., κλειστά γυμναστήρια και χώρους ψυχαγωγίας.

Στην Ισπανία, η πλειονότητα των 17 περιφερειών της χώρας έχει ήδη κλειστά εσωτερικά σύνορα ή θα τα κλείσει αυτήν την εβδομάδα, εμποδίζοντας τις μη απαραίτητες μετακινήσεις εντός της χώρας.

Από την Κυριακή, όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα έκλεισαν στο Βέλγιο και επιβλήθηκε μερική απαγόρευση επισκέψεων σε συγγενείς και φίλους, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες, υπάρχει ήδη απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, ενώ μπαρ και εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Το κράτος των 11 εκατομμυρίων, το οποίο φιλοξενεί τους κύριους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έδρα του ΝΑΤΟ, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από κορωνοϊό στον κόσμο, παρά το ότι διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη.