Η Γερμανία εισέρχεται σήμερα σε ένα «light» lockdown διάρκειας ενός μήνα, κλείνοντας εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και χώρους ψυχαγωγίας, αλλά διατηρώντας ανοιχτά τα σχολεία, τα καταστήματα και τους χώρους εργασίας.

Το lockdown δεν θα είναι τόσο περιοριστικό όσο του Μαρτίου-Απριλίου και τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν να προσφέρουν φαγητό σε πακέτο.

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται στη Γερμανία, αν και όχι τόσο δραματικά όσο στη Γαλλία και το Βέλγιο, που έχουν ήδη προχωρήσει σε αυστηρότερα lockdown.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα στη Γερμανία, οι δημόσιες συναντήσεις περιορίζονται σε 10 άτομα, το πολύ από δύο νοικοκυριά και απαγορεύονται τα ιδιωτικά πάρτι.

Η καγκελάριος Angela Merkel παρότρυνε τους Γερμανούς να τηρήσουν τους νέους κανόνες και να κάνουν τον Νοέμβριο «κυματοθραύστη», έτσι ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν τα Χριστούγεννα, παρά «αυτού του είδους τη φυσική καταστροφή».

Το Σάββατο, η Αυστρία και η Πορτογαλία έγιναν οι τελευταίες χώρες που ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) δείχνουν 12.097 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο στη Γερμανία από την έναρξη της πανδημίας σε 545.027. Οι συνολικές λοιμώξεις για τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία -χώρες με μικρότερους πληθυσμούς από τη Γερμανία- είναι πάνω από ένα εκατομμύριο.

Η Ιταλία σχεδιάζει επίσης αυστηρότερα μέτρα: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte πρότεινε περιορισμούς στα ταξίδια σε περιοχές υψηλού κινδύνου και απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες, κλείσιμο των μουσείων, όπως και των εμπορικών κέντρων τα σαββατοκύριακα – οι προτάσεις του θα συζητηθούν στη Βουλή.

Οι κινηματογράφοι, οι πισίνες, τα θέατρα και τα γυμναστήρια είναι ήδη κλειστά και τα καταστήματα εστίασης σταματήσουν να σερβίρουν στα τραπέζια μετά τις 18:00.

Ο κ. Conte προειδοποίησε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα μπορούσαν να γεμίσουν μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά η Ιταλία θέλει να αποφύγει άλλο ένα πλήρες κλείσιμο, λόγω του οικονομικού κόστους.

Η Πορτογαλία θα κηρύξει ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα της Covid-19: 2.544 πέθαναν εξαιτίας της νόσου στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία τον Μάρτιο. Όπως και αλλού στην Ευρώπη, το ποσοστό των κρουσμάτων αυξάνεται, οπότε ένα μερικό lockdown θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη, καλύπτοντας το 70% του πληθυσμού.

Στην Ισπανία, το προσωπικό στα γραφεία τελετών έκανε απεργία την Κυριακή, απαιτώντας περισσότερους εργαζόμενους στον κλάδο, καθώς οι θάνατοι από Covid-19 συνεχίζουν να αυξάνονται. Ήταν η Ημέρα των Αγίων Πάντων, κατά την οποία οι καθολικοί επισκέπτονται τους τάφους των αγαπημένων τους.

Στο Μαυροβούνιο, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία του Αρχιεπίσκοπου Amfilohije Radovic, ο οποίος πέθανε από κορωνοϊό. Παρά τις εκκλήσεις των γιατρών να απαγορευθεί να γίνει δημόσια η κηδεία, έγινε περιφορά του ανοιχτού φέρετρου μπροστά από το πλήθος που συγκεντρώθηκε στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα.