Ο νέος κορωνοϊός και ο ιός της γρίπης είναι δύο εντελώς διαφορετικοί ιοί. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι όσοι κάνουν το εμβόλιο της γρίπης αντιμετωπίζουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν εάν νοσήσουν με Covid-19. Επίσης το εμβόλιο της γρίπης φαίνεται επίσης να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ένας ασθενής με Covid-19 να χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα βασίζονται σε ανάλυση ηλεκτρονικών αρχείων υγείας για 2.000 ασθενείς με Covid-19 – πάνω από το 10% των ασθενών είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί για τη γρίπη.

«Η γρίπη και η Covid-19 είναι πράγματι διαφορετικές περιπτώσεις ασθένειας και προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς», τόνισε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Ming-Jim Yang: «Αν και ορισμένα από τα συμπτώματά του μπορεί να κοινά, ενδέχεται να έχουν διαφορετικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Είναι επίσης αλήθεια ότι «η Covid-19 έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τη γρίπη», σημείωσε ο Δρ Yang. Μακροχρόνια προβλήματα πνευμόνων, καρδιάς και εγκεφάλου που παρατηρούνται στους αναρρώσαντες ασθενείς με Covid-19 «δεν συμβαίνουν με τη γρίπη», πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, «η ομάδα μας εξέτασε ασθενείς που είχαν Covid-19 και είδαν ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο κατά της γρίπης το τελευταίο έτος ήταν λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν και να εισαχθούν σε ΜΕΘ», δήλωσε ο Δρ Yang.

«Οι ασθενείς με Covid-19 που δεν είχαν κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης τον τελευταίο χρόνο είχαν 2,4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 3,3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να μεταφερθούν σε ΜΕΘ», δήλωσε Δρ Yang, καθηγητής στο Τμήμα Κοινοτικής Υγείας και Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Όσον αφορά το πώς ένα εμβόλιο για έναν εντελώς διαφορετικό ιό μπορεί να προσφέρει τέτοια προστασία, ο Δρ Yang είπε ότι δεν γνωρίζουμε. Επίσης, η μελέτη δεν απέδειξε ότι το εμβόλιο της γρίπης προκάλεσε πραγματικά μείωση του κινδύνου σοβαρής Covid-19, απλώς ότι υπάρχει συσχέτιση.

«Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε γιατί το εμβόλιο της γρίπης έχει αυτό το παράπλευρο όφελος», είπε. «Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να αυξήσει τη φυσική δραστικότητα των ανοσοκυττάρων που έχει αποδειχθεί ότι στοχεύουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς».

Το εμβόλιο γρίπης μπορεί επίσης να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς για την καταπολέμηση της COVID-19 πιο γρήγορα και επιθετικά, πρόσθεσε ο Δρ Yang.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Board of Family Medicine.