Η αισιοδοξία και η θετική στάση απέναντι στις καταστάσεις φαίνεται ότι όχι μόνο βελτιώνει την ψυχολογική μας διάθεση, αλλά και ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της μνήμης μας καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 1.000 ενήλικες της μέσης ή και μεγαλύτερης ηλικίας στις ΗΠΑ που συμμετείχαν σε μια εθνική μελέτη. Το αποτέλεσμα: Το να είσαι αισιόδοξος προσφέρει σημαντικά οφέλη.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν τρεις φορές: μεταξύ 1995 και 1996, 2004 και 2006, καθώς και 2013 και 2014. Σε κάθε αξιολόγηση, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν διαφορετικά θετικά συναισθήματα που είχαν βιώσει τις τελευταίες 30 ημέρες. Στις δύο τελευταίες αξιολογήσεις, συμμετείχαν επίσης σε τεστ απόδοσης της μνήμης – ανακαλώντας λέξεις αμέσως μετά την εμφάνισή τους και ξανά 15 λεπτά αργότερα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση μεταξύ θετικής διάθεσης -αισθήματος ενθουσιασμού και χαράς- και μείωσης της απόδοσης της μνήμης, αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, η ύπαρξη κατάθλιψης, η αρνητική διάθεση και η υπερβολή.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην επιθεώρηση Psychological Science είχαν μεγάλο ενδιαφέρον: «Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι η μνήμη μειώνεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Claudia Haase, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, σε δελτίο Τύπου. Αλλά το πόσο, δεν ήταν το ίδιο για όλους τους ανθρώπους, όπως βρήκαν οι ερευνητές

Σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα Emily Hittner, διδακτορική απόφοιτο του Northwestern, «τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα θετικής διάθεσης είχαν λιγότερο απότομη μείωση της μνήμης κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας».

Τα ευρήματα της μελέτης προσθέτουν σε ένα αυξανόμενο σώμα στοιχείων από έρευνες όσον αφορά τη σχέση μεταξύ θετικής στάσης απέναντι στις καταστάσεις και της υγιούς γήρανσης.

Οι πιθανοί τομείς της μελλοντικής έρευνας περιλαμβάνουν τον εντοπισμό παραγόντων που συνδέονται με τη θετική διάθεση και τη μνήμη, όπως η σωματική υγεία ή οι κοινωνικές σχέσεις, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.