Όσο περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, προειδοποιούν ερευνητές.

«Υπάρχουν διάφοροι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Αλλά αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν και μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου και ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης βρίσκονται ψηλά σε αυτή τη λίστα», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Virginia Howard, καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

«Αυτοί οι μη παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου πρέπει να βρίσκονται στη συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης εγκεφαλικού επεισοδίου», συμπλήρωσε η καθηγήτρια σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 9.500 μαύρους και περισσότερους από 14.500 λευκούς στις Ηνωμένες Πολιτείες – όλοι ήταν 45 ετών και άνω και δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα κατάθλιψης τεσσάρων στοιχείων για να προσδιοριστεί πόσο συχνά οι συμμετέχοντες ένιωθαν μοναξιά, κατάθλιψη, θλίψη ή έκλαιγαν χωρίς δυνατότητα να σταματήσουν.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης εννέα ετών, υπήρξαν περισσότερα από 1.260 εγκεφαλικά επεισόδια μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης, εκείνοι με βαθμολογία από ένα έως τρία είχαν κατά 39% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Εκείνοι με βαθμολογίες άνω του τέσσερα είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατά 54% – οι ερευνητές έφτασαν σε αυτά τα νούμερα λαμβάνοντας υπόψη τους διάφορους δημογραφικούς παράγοντες.

Η φυλή πάντως δεν επηρέασε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Neurology: Clinical Practice.

Ένας από τους στόχους της μελέτης ήταν να προσδιορίσει εάν τα συμπτώματα κατάθλιψης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση του αυξημένου κινδύνου που έχουν οι Μαύροι Αμερικανοί για εγκεφαλικό επεισόδιο, ειδικά στο Νότο.

«Οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου δεν εξηγούν πλήρως τη διαφορά στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των φυλών», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Cassandra Ford.

«Τα αποτελέσματα διαφέρουν στις λίγες μελέτες όπου συμμετείχαν μαύροι και εξέτασαν τη φυλή και τα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κατάθλιψη συχνά δεν ανιχνεύεται και δεν διαγιγνώσκεται σε μαύρους ασθενείς, οι οποίοι συχνά είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν αποτελεσματική φροντίδα για την κατάθλιψη», εξήγησε η Ford.