Ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ καταφέρνει να εντοπίσει τα άτομα με Covid-19 μόνο από τον ήχο του… βήχα τους.
Στις δοκιμές, πέτυχε ποσοστό επιτυχίας 98,5% μεταξύ των ατόμων που είχαν αποδειχθεί θετικοί σε τεστ για κορωνοϊού, αυξάνοντας το ποσοστό του σε 100% σε εκείνους που δεν είχαν άλλα συμπτώματα.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τον αλγόριθμο για να αναπτύξουν μια εφαρμογή για smartphone, αν και χρειάζεται να πάρουν πρώτα σχετική άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές.
Εξήγησαν ότι η κρίσιμη διαφορά στον ήχο του βήχα ενός ασυμπτωματικού ασθενούς με Covid-19 δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από την ανθρώπινη ακοή.
Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης (AI) δημιουργήθηκε σε εργαστήριο του περίφημου Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Ο επιστήμονας του MIT, Brian Subirana, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology, σημείωσε: «Ο τρόπος που παράγει κάποιος ήχους αλλάζει όταν έχει κορωνοϊό, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικός. Οι πρακτικές εφαρμογές του αλγόριθμου θα μπορούσαν να είναι στον καθημερινό έλεγχο μαθητών και εργαζομένων ή σε μαζικές δοκιμές, για γρήγορη προειδοποίηση ξεσπάσματος κρουσμάτων».
Αρκετοί οργανισμοί, όπως το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και η βρετανική εταιρεία Novoic, έχουν κάνει παρόμοιες προσπάθειες. Τον Ιούλιο, το project «Covid-19 Sounds» του Κέμπριτζ ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 80% στον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, βάσει ενός συνδυασμού ήχων αναπνοής και βήχα. Μέχρι τον Μάιο, είχε ένα σύνολο 459 ήχων δείγματος βήχα και αναπνοής που υποβλήθηκαν από 378 μέλη του κοινού, ενώ τώρα έχει περίπου 30.000 ηχογραφήσεις.
Ωστόσο, το εργαστήριο του MIT έχει συλλέξει περίπου 70.000 δείγματα ήχου – από αυτά, τα 2.500 προέρχονται από επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.
Ο ειδικός της Τεχνητής Νοημοσύνης Calum Chace περιέγραψε τον αλγόριθμο ως «ένα κλασικό δείγμα AI»: «Είναι η ίδια αρχή με την παροχή σε μια “μηχανή” πολλών ακτινογραφιών, ώστε να μάθει να ανιχνεύει τον καρκίνο, είναι ένα παράδειγμα του πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη».