Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσουν από κοινού μπορεί να είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, αφού οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες δημοσίευσαν πρώιμα ενδιάμεσα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για το υποψήφιο εμβόλιο.

Η προκαταρκτική ανάλυση, που διενεργήθηκε από ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης δεδομένων, εξέτασε 94 λοιμώξεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας του εμβολίου, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 44.000 άτομα στις ΗΠΑ και σε πέντε άλλες χώρες.

Από αυτούς τους συμμετέχοντες που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό δεν είναι σαφές ακόμη πόσοι είχαν λάβει το εμβόλιο. Τα δεδομένα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και η Pfizer είπε ότι ο αρχικός βαθμός προστασίας ενδέχεται να αλλάξει μέχρι τη λήξη των ερευνών.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική BioTech με την οποία συνεργάζεται θα συνεχίσουν την κλινική δοκιμή φάσης 3 έως ότου έχουν αναφερθεί 164 λοιμώξεις μεταξύ των εθελοντών – αριθμός που θα δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μια σαφέστερη ιδέα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την Pfizer.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου και αναμένεται να ζητήσουν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές αργότερα μέσα στον μήνα.

«Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Albert Bourla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer: «Φτάνουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων σε μια εποχή που ο κόσμος το έχει περισσότερο ανάγκη, με τα ποσοστά λοιμώξεων να θέτουν νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στα όρια των ικανοτήτων τους και τις οικονομίες να αγωνίζονται να ανοίξουν ξανά».