Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κροσμάτων κορωνοϊού έχει πλέον ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια μετά από αριθμούς-ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε αρκετές χώρες. Η πανδημία έχει στοιχήσει τη ζωή σε περισσότερους από 1,25 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ωστόσο, οι αριθμοί πιστεύεται ότι είναι στην πραγματικότητα υψηλότεροι, καθώς σε πολλές χώρες ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται είναι μικρός.

Η Ευρώπη, με περισσότερα από 12,5 εκατομμύρια κρούσματα και 305.700 θανάτους, βρίσκεται εκ νέου στο μάτι του κυκλώνα, όπως και την άνοιξη, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφονται περισσότερα από 125.000 κρούσματα ημερησίως εδώ και τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει ανακοινώσει μια πολύ πιο επιθετική προσέγγιση στην πανδημία, σε αντίθεση με τον Donald Trump που υποβάθμιζε επανειλημμένα τη σοβαρότητα της κατάστασης και αντιστάθηκε σθεναρά στη λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ο Biden έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα επιστημόνων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θέλει περισσότερα τεστ και σκοπεύει να ζητήσει από τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται με άλλους ανθρώπους έξω από το σπίτι τους.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία κατέγραψε το Σάββατο 86.852 νέα κρούσματα, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε αυστηρό lockdown εδώ και μία εβδομάτα. Επίσης, καταγράφηκαν 271 θάνατοι, φτάνοντας το σύνολο από την αρχή της πανδημίας σε 40.439.

Στη Μεγάλη Βρετανία καταγράφηκαν 20.572 νέα κρούσματα και 156 θάνατοι – η χώρα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη, με 49.044 ανθρώπους να έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών δείχνουν ότι η αύξηση των λοιμώξεων μπορεί να σταθεροποιείται, με τον ρυθμό αύξησης να είναι πιο αργός από ό, τι τις τελευταίες εβδομάδες.

Στην Ιταλία, τα κρούσματα πλησίασαν τις 40.000 το Σάββατο και καταγράφηκαν 425 θάνατοι. Περιοχές της χώρας μπαίνουν σε lockdown, καθώς υπάρχουν αναφορές για αδυναμία εξυπηρέτησης ασθενών στα νοσοκομεία της Νάπολης.

Στην Ελβετία, 200 έφεδροι του στρατού που εκπαιδεύτηκαν για τέσσερις μήνες αποστέλλονται στα νοσοκομεία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμό εισαγωγών ασθενών με Covid-19.