Η κακή διατροφή παιδιών σχολικής ηλικίας μπορεί να συμβάλει σε μέση διαφορά ύψους 20 εκατοστών μεταξύ των ψηλότερων και κοντύτερων λαών, σύμφωνα με μια μελέτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, το 2019 τα ψηλότερα 19χρονα αγόρια ζούσαν στην Ολλανδία (1,838 μέτρα) και τα πιο κοντά στο Ανατολικό Τιμόρ (1,601 μέτρα).
Οι ερευνητές λένε ότι η παρακολούθηση των αλλαγών στο ύψος και το βάρος των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο στην πάροδο του χρόνου είναι σημαντική επειδή μπορούν να αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της διατροφής και το πόσο υγιή είναι τα περιβάλλοντα για τους νέους.
Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 65 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 19 ετών από περισσότερες από 2.000 έρευνες μεταξύ 1985 και 2019. Διαπίστωσαν ότι το 2019, κατά μέσο όρο, τα παιδιά και οι έφηβοι στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη ήταν τα ψηλότερα στον κόσμο.
Εν τω μεταξύ, οι 19χρονοι που κατά μέσο όρο ήταν οι κοντύτεροι ζούσαν στη Νότιο και Νοτιοανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Αφρική.
Η ανάλυση δείχνει ότι το 2019:
-Κατά μέσο όρο, τα 19χρονα αγόρια στο Λάος είχαν το ίδιο ύψος (1,628 μέτρα) με τα 13 ετών αγόρια στην Ολλανδία.
-Στα 19 τους, τα κορίτσια στη Γουατεμάλα, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Ανατολικό Τιμόρ είχαν το ίδιο ύψος κατά μέσο όρο με τις 11χρονες Ολλανδέζες (περίπου 1,52 μέτρα).
-Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον μέσο όρου ύψους για τα παιδιά τα τελευταία 35 χρόνια παρατηρήθηκαν στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.
-Ωστόσο, σε πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, το μέσο ύψος παρέμεινε αμετάβλητο ή μειούμενο από το 1985.
Η μελέτη εξέτασε επίσης τον Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών – έναν δείκτη του εάν ένα άτομο έχει υγιές βάρος για το ύψος τους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι 19χρονοι με τον μεγαλύτερο ΔΜΣ ζούσαν στα νησιά του Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία. Αντίθετα, οι 19χρονοι με τον χαμηλότερο ΔΜΣ ζούσαν σε χώρες της Νότιας Ασίας, όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαφορά μεταξύ των χωρών με τον χαμηλότερο και τον υψηλότερο ΔΜΣ στη μελέτη είναι περίπου 25 κιλά.
Παρότι οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στο ύψος και το βάρος μεμονωμένων παιδιών, υποστηρίζουν ότι σε επίπεδο ολόκληρων πληθυσμών, η διατροφή και το περιβάλλον είναι βασικοί παράγοντες. Υπογραμμίζουν επίσης ότι αν και οι παγκόσμιες πολιτικές διατροφής επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στα παιδιά κάτω των 5 ετών, η μελέτη τους δείχνει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στα πρότυπα ανάπτυξης και των μεγαλύτερων παιδιών.